Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Gemeente Almelo 'op koers'

Langzaam maar zeker kruipt de gemeente Almelo uit het diepe financiële dal waarin zij al jaren verkeert.

Dat maakte wethouder Alex Langius namens het college van burgemeester en wethouders vorige week vrijdag bekend bij de presentatie van de begroting 2017. 'We liggen op koers', aldus de wethouder die financiën in portefeuille heeft. Had de gemeente vorig jaar nog een negatief weerstandsvermogen van 19 miljoen, dit jaar wordt verwacht dat dit cijfer 8 miljoen lager komt te liggen. 'Daarmee liggen we op schema.'
Nieuwe bezuinigingen worden in 2017 niet doorgevoerd maar reden voor een feestje is er niet want er ligt nog een forse bezuiniging te wachten die voortkomt uit de Perspectiefnota van 2015. 'Er is sprake van een meerjarig structureel sluitende begroting.' Echter, de stad krijgt nog wel bezuiniging van 4,2 miljoen voor de kiezen en er vindt een verdere krimp van de gemeentelijke organisatie plaats. Hoofddoel voor de komende jaren is om uit de schuldsanering te komen.
Desgevraagd liet Langius weten dat hij verwacht dat de gemeente weliswaar in 2017 nog onder preventief toezicht van de provincie zal staan maar 'dat we er voor de verkiezingen een jaar later hiervan af te zijn.' De middelen die wel beschikbaar zijn worden vooral ingezet op drie hoofdopgaven: saneren en innoveren, transformatie werk en zorg en de binnenstad. Hierbij wil het college nadrukkelijk de samenwerking zoeken met inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers.
Voor de derde fase van het binnenstadsplan is € 100.000,- beschikbaar en voor het buitengebied eenzelfde bedrag. Het tarief voor de afvalstoffenheffing zal volgend jaar met 1,96% stijgen, de rioolheffing met 7,1% en de OZB met 1%. Overige tarieven gaan omhoog met een inflatiepercentage van 1%.
De begroting 2017 wordt besproken tijdens het politiek beraad op dinsdag 25 oktober en besluitvorming vindt plaats in de raadsvergadering van donderdag 3 november.

Eddy Kolfoort