Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Hyundai IONIQ Hybrid en Electric
rijk uitgerust en scherp geprijsd

Autorijden verandert. En de autofabrikanten veranderen mee. Neem Hyundai, dat groots uitpakt met de nieuwe IONIQ. En hoe! De IONIQ is de eerste wagen die als Hybrid, PHEV en Electric op de markt komt. De Hybrid staat in september al in de showroom van dealer Autogroep Twente, met vestigingen in Enschede, Hengelo en Harbrinkhoek (Almelo). Een maand later volgt de Electric en begin 2017 zal de PHEV (stekkerhybride) volgen. De redactie van Autopaper nam een voorschot op de introductie en maakte alvast kennis met de Hybrid en Electric.

Hyundai is niet over één nacht ijs gegaan bij het ontwerpen van de IONIQ. Daarbij werd vooral goed gekeken naar de prijsstelling. Want het grote publiek mag dan gevoelig zijn voor schoon en zuinig, maar de hoge prijzen weerhouden nog steeds mensen ervan te kiezen voor elektrisch of hybride. Dat excuus ontneemt Hyundai de autokoper. De IONIQ Hybrid is er rijk uitgerust al vanaf € 21.995,- en de Electric vanaf € 33.995,-. En voor dat geld heb al een standaard zeer rijk uitgeruste auto.
Bij de kennismaking met de Hyundai IONIQ valt ons meteen op dat de wagen heel eigentijds is vormgegeven. Daarom is, binnen de beperkingen van een vijfdeurs koetswerk, gekozen voor coupé-achtige lijnen. Behalve een sportieve uitstraling, levert dat ook een gunstige stroomlijn op (wat op zijn beurt weer zorgt een lager verbruik en minder rijgeluiden). De ruimte onder de lage daklijn is goed, mede omdat de zit beduidend lager is dan in andere auto's.
Om de IONIQ nog aantrekkelijker te maken, is veel geïnvesteerd in luxe- en veiligheidsvoorzieningen. En de koppeling tussen de mobiele telefoon en de auto staat daarbij centraal. Hyundai voorziet in Andriod Auto, Apple CarPlay én een bovengemiddeld goed klinkend audiosysteem van specialist Infinity.
Ook op het gebied van veiligheid is de IONIQ bij de tijd. Zo kan de auto zelf remmen voor gevaar, zelf afstand houden tot het overige verkeer en zelf binnen de belijning van het wegdek blijven. Geweldig is dat de bestuurder wordt gewaarschuwd voor voertuigen in de dodehoek. Bij in- en uitparkeren waarschuwt de elektronica voor achteropkomend danwel kruisend verkeer.