Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

De redactie van Autopaper reed als eerste met de Hyundai IONIQ Hybrid, een wagen die het comfort en de milieuvriendelijkheid van elektrisch rijden combineert met het gemak van een benzinemotor. Net als de Electric is de Hybrid voorzien van een automaat.

Onder de motorkap van de IONIQ Hybrid zijn twee motoren te vinden: een 1.6 liter benzinemotor en een elektromotor. Afhankelijk van de situatie wordt voor de elektromotor (stad), de benzinemotor (snelweg) of een combinatie van beide gekozen. Het geheim zit in de samenwerking tussen beide motoren. De benzinemotor is namelijk afgestemd op de samenwerking met de elektromotor. Door gebruik te maken van een zogenaamde 'Atkinson' cyclus is de benzinemotor veel zuiniger, maar ook minder sterk dan gebruikelijk. Echter, omdat de elektromotor bijspringt wanneer dat nodig is, is -anders dan het lage verbruik- niets van het groene karakter van de benzinemotor te merken.
Deze IONIQ Hybrid hoeft nooit te worden opgeladen aan het stopcontact. Tijdens remmen of uitrollen wordt bewegingsenergie omgezet in de elektriciteit die nodig is voor de elektromotor. Let op: er volgt een IONIQ plug-in hybrid, die juist wel kan worden opgeladen aan het stopcontact en zo meer gebruik kan maken van de elektromotor.
Heel slim: het motormanagement is gekoppeld aan het navigatiesysteem. Daardoor weet de elektronica wanneer zal worden afgedeeld (energie opwekken!) of geklommen (elektromotor inzetten voor maximale besparing). Om de IONIQ een levendig karakter te geven, kiest Hyundai niet voor de meer gebruikelijke CVT versnellingsbak, maar voor een automaat met dubbele koppeling.
De elektronica voelt de bestuurder goed aan en zet de beide motoren in voor betere prestaties bij een sportieve rijstijl. Bij een kalme rijstijl wordt de benzinemotor zo vaak mogelijk uitgeschakeld en probeert het systeem zo veel mogelijk energie te herwinnen. Op de Nederlandse wegen kwam het testverbruik uit op 4.1 liter per 100 km en dat is gelijkwaardig aan de prestaties van de (duurdere) concurrentie.

Electric

Ook maakten we kennis met de IONIQ Electric, een puur elektrische auto zonder benzinemotor, die vanaf 11 oktober leverbaar is.. De capaciteit van de batterijen is daarom en stuk groter dan bij de uitvoeringen met "reservemotor". Onder de achterbank is een 28 kWh lithium-ion accu te vinden waarmee de IONIQ in theorie een actieradius van 280 km heeft. Hyundai geeft de bestuurder de keuze uit een normaal, economisch of sportief karakter.
In tegenstelling tot andere elektrische auto's is de IONIQ niet volmaakt stil. Zowel binnen als buiten is altijd een sciencefiction achtige zoem te horen, die dient om de aandacht van fietsers en voetgangers te trekken. Ook anders dan anders: Hyundai voorziet de elektrische IONIQ niet van een versnellingshendel, maar van losse knoppen op de middentunnel om vooruit danwel achteruit te rijden. Eigenlijk wel zo logisch, aangezien er geen mechanische verbinding nodig is met de motor.
Om het eigen vertrouwen in de techniek te benadrukken, geeft Hyundai 8 jaar en 200.000 km garantie op de batterijen (de auto wordt inclusief batterijen gekocht, hier geen verplichte huurconstructie met de fabrikant). En de zakelijke rijder profiteert van de lage bijtelling (4%, ook in 2017). De wagen is vrijgesteld van wegenbelasting en er gelden de zakelijk voordelige regelingen MIA, KIA, VAMIL.
Autogroep Twente houdt voor alle geïnteresseerden op dinsdag 11 oktober een introductieavond in de showroom aan de Vosboerweg 10 in Hengelo. De aanvang is 20.00 uur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding