Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Een tweede leven voor
apparaten en kleding

Als iets stuk is, hebben wij al snel de neiging het weg te gooien. Repareren zit bij veel mensen niet meer in het systeem. Het besef dat we met dit gedrag niet bijdragen aan een duurzame samenleving moet anders. Zie hier de achterliggende filosofie van het Repair Café.

Onder het motto 'Weggooien? Mooi niet' worden mensen opgeroepen met hun defecte apparaten naar het Café te komen om deze tegen een vrijwillige bijdrage te laten maken. 'Ze gaan samen met deskundige vrijwilligers aan de slag en als ze niet handig zijn of niets hebben om te repareren, nemen ze een kop koffie of thee', aldus Geert ten Tusscher en Wouter Extercatte (foto). Beide mannen hebben het Repair Café in Almelo in de steigers gezet en gezien de belangstelling tot dusver blijkt het initiatief een schot in de roos. 'De eerste twee keer was de belangstelling enorm'.

Afgelopen vrijdagmiddag kon men opnieuw bij de reparatiedienst terecht en 9 september is de eerstvolgende inloop. Twaalf vrijwillige reparateurs hebben zich inmiddels gemeld en nieuwe zijn meer dan welkom. 'Veel mensen knutselen graag en niets is leuker om dit samen met anderen te doen'. In 2008 werd in Amsterdam het eerste Repair Café geopend en inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 1000 actief. Samen de stad iets leuker maken, is de doelstelling en bovendien gezond. In Australië wordt dit erkend en gaan zorginstanties zelfs zo ver deze te subsidiëren. In Almelo wordt het initiatief gefaciliteerd door zorgorganisatie Aveleijn. Zij biedt onderdak in het Klussenhuis aan de Kruisstraat. 'We mogen ook gebruik maken van hun gereedschappen en er is plek om een kop koffie te drinken'. Vooral dat laatste is belangrijk. 'We willen ook gelegenheid bieden om een praatje te maken'. Gastvrouwen en gastheren worden gevraagd zich te melden. Alle mogelijke reparaties - van kleding en meubels tot elektrische apparaten en van fietsen tot speelgoed - worden in het Repair Café uitgevoerd. Iedereen kan er terecht ongeacht het inkomen. Info via info@repaircafealmelo.nl.

Eddy Kolfoort