Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Groen licht voor fietsers in de Grotestraat

Vaak tot ergernis van het winkelend publiek, maar fietsers meenden altijd al dat het verbod om op de fiets door dé winkelstraat van Almelo te rijden, niet voor hen gold. Met waarschuwingen en boetes tot gevolg. Vanaf vrijdag 15 juli is fietsen in de Grotestraat echter niet langer verboden.

De gemeente Almelo heeft hiertoe besloten op aandringen van de winkeliers, die hopen dat hierdoor meer levendigheid en reuring in de binnenstad komt, wat weer leidt tot meer bezoekers. Het besluit fietsers vrij baan te geven, geldt tot 1 september volgend jaar. Een proef dus, want de gemeente hoopt in deze periode inzicht te krijgen waar eventueel aanvullende regels nodig zijn. Wel of niet toestaan op de zaterdag was onderwerp van gesprek, maar gekozen is ook op deze dag fietsers groen licht te geven. Tijdens de proefperiode moet duidelijk worden hoe fietsers en voetgangers met elkaar omgaan in drukke situaties en of deze dag in de toekomst al dan niet uitgezonderd moet worden. Brommers en scooters worden niet toegestaan.

'Zeker in het begin kan het voorkomen dat fietsers in botsing komen of bijna komen met voetgangers', aldus de gemeente in een toelichting. Goede communicatie acht zij daarom belangrijk. Borden bij de voetgangerszone worden dan ook aangepast met afbeeldingen van 'fietser te gast' of vergelijkbaar, zodat duidelijk is dat de fietser een voetgangersvriendelijk tempo moet aanhouden.

Eddy Kolfoort