Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Voortbestaan van wijkcentra
hangt aan een zijden draadje

Hoewel de uitkomsten van een onderzoek naar nut en noodzaak van de acht wijkcentra in Almelo nog wel even op zich laten wachten, schenkt de jongste editie van de digitale wijkkrant Windmolenbroek ruim aandacht aan de onzekere toekomst van wijkaccommodatie het Möll'nwiek.

Acht jaar geleden meldde dezelfde wijkkrant dat de sporthal en het wijkcentrum de kern zouden worden van een nieuw winkelcentrum, maar hoe anders is de situatie in 2016. Plannen die inmiddels zijn afgeschoten en een wijkcentrum waarvan de bezetting verre van optimaal is. Puur wijkgerichte activiteiten maken hiervan slechts voor een derde deel uit en op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er geen vaste activiteiten. 'Dat zou toch beter moeten kunnen!', verzucht de redactie.

De wijk beschikt niet over alternatieven voor wijkgerichte verenigingen, is de conclusie. Redenen waarom een klemmend beroep wordt gedaan op de politiek om de maatschappelijke functie van het wijkcentrum te behouden. En passant worden de mogelijkheden van de wijkaccommodatie aangeprezen: grote zaal met podium voor 175 personen, vergaderzalen voor respectievelijk 14, 20 en 30 personen, keuken, ligging in een park met mogelijkheden voor grotere evenementen.

Momenteel laat de gemeente onderzoek doen of alle activiteiten die op dit moment plaats vinden in wijkcentra per definitie afhankelijk zijn van deze accommodaties of dat deze ook elders plaats kunnen vinden, bijvoorbeeld in andere accommodaties van de gemeente of in vastgoed van particulieren, organisaties of ondernemers.

Eddy Kolfoort