Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Gemeente geeft dure fiets,
maar kijkt er niet naar om

Nadat bij Micki, zoon van Els van der Voet, een jaar of zes geleden een ernstige vorm van epilepsie werd vastgesteld, ging het al snel achteruit met hem. Noodgedwongen moest hij van het reguliere onderwijs overstappen naar het speciaal onderwijs en zelfstandig deelnemen aan het verkeer was er niet meer bij.

Wat dat laatste betreft, honoreerde de gemeente het verzoek van mevrouw Van der Voet voor de aanschaf van een Fun2Go duofiets. Kosten: om en nabij de € 4500,-. 'Een prima fiets, comfortabel en een lage instap', aldus de moeder. Echter, het probleem was dat zij geen ruimte had de fiets binnen te plaatsen met het gevolg dat de driewieler in weer en wind buiten kwam te staan. De gemeente weigerde de kosten van een beschermhoes te betalen en Els was niet in staat deze investering zelf te financieren. Desgevraagd laat de gemeente weten dat 'leverancier Kersten destijds mevrouw heeft gezegd dat een hoes een goede oplossing biedt en dat van een aanvraag voor een tegemoetkoming niets bekend is'.

Volgens Van der Voet kan dat laatste wel kloppen, want 'mij werd telefonisch verteld dat de aanvraag geen schijn van kans maakte'. Wel werd haar geadviseerd eventueel een bouwvergunning aan te vragen voor een overkapping. 'Maar de kosten hiervan bedragen al gauw een paar honderd euro. Geld dat ik niet heb. Bovendien kan ik een bouwbedrijf niet betalen en ook in mijn familie- en vriendenkring ken ik geen vaklui'. De duofiets staat in zomer en winter buiten pal naast de voordeur. Een oprit vanaf de straatkant ontbreekt, waardoor het stallen van de fiets telkens veel inspanning vergt. 'Wat als er vroeg of laat een elektrische fiets moet komen? Want ik word ouder, evenals Micki, die bovendien zwaarder wordt'. Weliswaar staat het gezin op de urgentielijst voor een andere woning, 'maar daarvoor ontbreekt op dit moment elke aanleiding, integendeel', zegt Van der Voet. De beschermhoes is er onlangs toch gekomen. Goede vriend Ange Lenting uit Westervoort mobiliseerde zijn vrienden en zamelde zo de benodigde 170 euro in. 'Dat geld hoef ik niet terug, maar ik vind het onbegrijpelijk dat de gemeente een dure fiets in bruikleen geeft zonder zich te bekommeren om een goede bescherming', aldus de weldoener. 'Ik zou zeggen: gemeente, kijk in dit soort situaties ook eens verder!'

Eddy Kolfoort