Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Het Noordik naar Oeganda

Ontwikkelingshulp bieden in Oeganda en zelf het hele project organiseren en financieren. Dat is de kern van het expeditieonderwijs van Het Noordik. Op 27 juni vertrok een team van twaalf leerlingen en drie docenten van Het Noordik, vestiging Noordikslaan, naar Oeganda.

In de buurt van de hoofdstad Kampala steken zij de handen uit de mouwen in een boardingschool voor weeskinderen. Ze gaan er onder andere Engelse les geven en bouwen een nieuw speeltoestel voor de kinderen. Het expeditieonderwijs van Het Noordik is bovenal een onderwijsproject. Het gaat niet alleen om het verlenen van ontwikkelingshulp, de leerlingen leren vooral veel door zelf actief te zijn. Zo organiseerden ze verschillende acties om hun reis en het project te kunnen bekostigen. En er moest veel gebeuren voordat de koffers gepakt konden worden.

Bij hun project kan het expeditieteam rekenen op de steun van de stichting Doingoood. Doingoood begeleidt scholen en vrijwilligers die zich willen inzetten voor goede doelen in Afrika. Zij hebben de leerlingen veel informatie en tips gegeven om goed voorbereid op reis te gaan en begeleiden hen ook tijdens hun verblijf in Oeganda.

Naast het bouwen van een speeltoestel en het geven van lessen en workshops aan de kinderen, is er voor de Noordik-leerlingen ook ruimte om het land en zijn bevolking te leren kennen. Zo staan er onder andere een bezoek aan een traditioneel dorp en een safaritocht op het programma. Daarmee belooft het bezoek aan Oeganda voor het team een geweldige ervaring te worden.

Eenmaal in Oeganda doen de leerlingen regelmatig verslag van hun ervaringen en de vordering van hun project. Op verschillende media, zoals Facebook en reisblogs, publiceren ze hun reisverslagen en blogs. Op 8 juli arriveert het team weer in Nederland.

Afbeelding