Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Noaberschap herleeft in het 'Hof van Heden'

Binnen niet al te lange tijd zal de wereld er anders uit zien dan die we nu kennen. Tot op hoge leeftijd wonen we langer zelfstandig en om een ander uiterste te noemen: grondstoffen als olie en gas raken op. De vereniging Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) wil met een bijzonder woonproject inspelen op dit soort ingrijpende veranderingen.

CPO is naarstig op zoek naar mensen die zich herkennen in onder meer duurzaam bouwen, levensloopbestendige woonruimte en elkaar helpen op momenten dat iemand hulp nodig heeft. 'Onze droom is dat we in veel opzichten zelfvoorzienend zijn', licht voorzitter Marinus Trommel van de vereniging toe. 'Je kunt denken aan warmte-koude-opslag en zelfregulerende energieopwekking'. Plannen heeft de vereniging, die inmiddels 10 leden telt, in overvloed, maar alles staat of valt met voldoende deelnemers. Tot eind dit jaar heeft men een optie op een kavel van bouwbedrijf Ter Steege op het Indiëterrein bij de watertoren op loopafstand van het centrum. De toren gaat deel uitmaken van het project. Blijkt de interesse lager dan 70%, dan wordt het project afgeblazen.

Op het Indiëterrein hoopt men zo'n 30 woningen en appartementen te realiseren met afmetingen tussen de 60 en 120 m2. Zowel koop- als huurwoningen voor jongeren en ouderen. 'We zinspelen ook op enkele woningen onder de huursubsidiegrens', vult secretaresse Joke van Dijk van CPO aan. Belangstellenden die zich aansluiten, hebben vanaf het eerste moment maximale invloed op de definitieve uitvoering van het woonproject. Bereidheid om mee te denken en in de toekomst samen te delen zijn belangrijke voorwaarden. 'Een participatiemaatschappij in het klein waarbinnen de leden bijvoorbeeld de tuin, wasruimte, gereedschap en een speelplek delen, maar ook klaar staan een boodschap voor een ander te doen die hiertoe zelf niet in staat is'. Naar verwachting zullen de koopwoningen in prijsklasse variëren van 130.000 tot 250.000 euro. Elders in ons land zijn dit soort woonprojecten zeer succesvol, maar voor Twente is het een primeur. Meer info op www.hofvanhedenalmelo.nl of per mail: wonen@hofvanhedenalmelo.nl.

Eddy Kolfoort