Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Foudgumse School exposeert
in galerie Tolg'Art in Wierden

Jannie en Johannes Dollen zijn er trots op dat de Foudgumse School de jaarlijkse expositie van studenten- en docentenwerk houdt in hun galerie aan de Tolgaarde in Wierden. Zaterdag 25 juni wordt de opmerkelijke tentoonstelling geopend om 14.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Ook de kunstenaars zijn aanwezig en met hen kan van gedachten gewisseld worden over de kunstwerken.

Te midden van groene weiden en brede sloten staat het atelier van kunstschilder Peter B. van Houten. Even buiten het Friese plaatsje Foudgum tussen Dokkum en Holwerd heeft hij in 2010, samen met zakelijk leider Dinie Goedhart, De Foudgumse School gevestigd. Zij begonnen met hun eigen school, deels uit verontwaardiging en deels als een droom. Eigenlijk was het stichten van een eigen opleiding een reactie op het heersende klimaat in de gevestigde kunstacademies. Zo ontstond in Foudgum de kleinste en meest noordelijke academie voor de nieuwe schilderkunst.

De Foudgumse School heeft een vooropleiding, een driejarige basisopleiding, gevolgd door een tweejarige masteropleiding voor vakstudenten beeldende kunst. De studenten krijgen les van Peter B. van Houten en andere beeldend kunstenaars van naam. Ook volgen ze gastcolleges kunstfilosofie, materialenkennis, model- en stilleven tekenen, schilderen in alle technieken en hoe een kunstenaar zich het beste kan presenteren naar de buitenwereld.

De expositie in Tolg'Art toont een overzicht van het werk van studenten en docenten van De Foudgumse School. Wie vooraf meer wil weten, kan kijken op de site van de school (www.defoudgumseschool.nl). De expositie van De Foudgumse School loopt tot 31 juli aan de Tolgaarde 6 - 8 in Wierden.