Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Politie en brandweer
openen hun deuren

Dat de politie meer doet dan boeven vangen en dat de brandweer meer doet dan uitrukken bij een brand, laten zij komende zaterdag in Almelo zien tijdens een open dag. Aan de dag, die overigens door de brandweer tot Veiligheidsdag is uitgeroepen, wordt tevens meegewerkt door de ambulancedienst, Stadstoezicht Almelo, Veiligheidsregio Twente, Halt, Dierenambulance en de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA) voor jacht en visserij.

Tijdens deze dag worden demonstraties gegeven door onder andere de ME, politiebikers, politie te paard en hondengeleiders. In en rondom de brandweerkazerne worden blusdemonstraties gehouden, wordt iemand die bekneld zit in een auto bevrijd en is te zien wat de gevolgen zijn van een woningbrand. Ook zijn het duikteam, de Adviseur Gevaarlijke Stoffen en de jeugdbrandweer present en geven zij demonstraties. Bezoekers kunnen zelf kleine brandjes en een vlam in de pan blussen. Kinderen kunnen met een brandweerman op de foto en het springkussen ontbreekt evenmin.

De politie deed eerder dit jaar via Facebook met de vraag 'wat wilt u van ons zien?' een oproep suggesties en ideeën aan te leveren voor de invulling van deze dag. De politie Almelo maakt van deze dag gebruik om aandacht te vragen voor de ziekte van Huntington, een dodelijke ziekte met symptomen van Alzheimer, Parkinson en ALS. Twee collega's binnen het district Twente, zo wordt gemeld op Facebook, lijden aan deze verschrikkelijke ziekte. Daarom heeft de politie Almelo een ludieke actie bedacht: tijdens de open dag worden voor 2 euro per stuk buttons en sleutelhangers verkocht met daarop de tekst 'I love Battje', die verwijst naar de inmiddels zeer populaire politiepup. De opbrengst komt ten goede aan het campagneteam Huntington waarmee bijgedragen wordt aan onderzoek naar een levensreddend medicijn voor deze ziekte. Als klap op de vuurpijl wordt nog dezelfde dag een post op Facebook geplaatst met foto's van iedereen die een Battje button of sleutelhanger heeft gekocht. De leukste foto wint een mooie prijs. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur.

Eddy Kolfoort