Vinocanka
Vinocanka Foto: Steef Alblas

Jubileumeditie Blaaskapellenfestival

Op zondagmiddag 12 juni organiseert de Stichting Activiteitengroep Beeklustpark voor de 25ste keer het Blaaskapellenfestival. Speciaal voor dit jubileum is een groep Alphoornblazers een van de deelnemers aan dit festival. Naast de bekende groepen met hun eigen muziek, zal de groep Alphoornblazers, met hun meterslange Alphoorn, regelmatig een kort optreden verzorgen. Het festival trekt jaarlijks vele bezoekers naar het Beeklustpark en ook dit jaar worden weer veel toehoorders verwacht die naar de vrolijke blaasmuziektonen komen luisteren.

Naast de Joseph Alphoornblazers uit Groningen zal ook Vinocanka naar Almelo komen. Vinocanka is een zesmans blaaskapel die voornamelijk Tsjechische muziek speelt, af en toe aangevuld met zang. De kapel heeft een specifieke samenstelling, vooral omdat ze geen houtblazers heeft. De bezetting is identiek aan die van het bekende Sestka van de Tsjechische componist Josef Konecný. Ook worden er veel nummers van hem gespeeld omdat deze zeer geschikt zijn voor een kleine bezetting. Daarnaast worden ook andere nummers gespeeld waarbij de klarinetpartijen, maar ook de 'napik' partijen, door de muzikanten wordt ingevuld. De muzikanten moeten dus volop aan de bak en hebben dan ook nauwelijks een rustmoment.

De Eschländerkapel uit Hellendoorn behoort al jaren tot de top van de Nederlandse blaaskapellen. De in 1978 opgerichte kapel heeft in de loop der tijd vele successen behaald. De Eschländerkapel is een graag geziene gast op feesten en braderieën, tijdens concerten en bij het frühschoppen. De Grenslandkapel biedt samen met de Grensland-Oberkrainer een zeer gevarieerd en veelzijdig programma met bekende en gewaardeerde muziekstijlen. Het repertoire bevat originele Egerländer-, Böhmische- en Oberkrainer muziek. Maar ook Tsjechische- en Moravische muziek worden ten gehore gebracht. Virtuoze solistische optredens, show en zang, ondersteund door de fantastische Oberkrainergroep en een perfecte geluidskwaliteit, zorgen ervoor dat de Grenslandkapel telkens weer op een grandioze wijze het publiek tijdens optredens weet te boeien.

Het 25ste Blaaskapellenfestival in het Beeklustpark te Almelo begint om 13:00 uur en de toegang is gratis.