Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Expositie over Jules Hedeman

Van zaterdag 11 juni tot en met zaterdag 10 september is er in het Stadsmuseum Almelo een expositie te zien over Jules Hedeman.

De expositie laat in grote lijnen de geschiedenis zien van deze Almelose fabrikantenzoon, die door zijn werk voor de Franse krant Le Matin een beroemd journalist werd, in 1911 tot Fransman naturaliseerde en uiteindelijk op 8 juni 1916 op 46-jarige leeftijd sneuvelde in de hel van Verdun.

Over zijn journalistieke werk schreef mr. H. Louis Israƫls in 1916 in de Telegraaf: 'Zijn succes opent de deuren tot de machtigen der aarde en maakt Jules Hedeman allengs tot een dier weinige Europese dagbladschrijvers, wiens artikelen over internationale politiek met evenveel vertrouwen als belangstelling worden gelezen.' Voor zijn journalistieke werk werd hij in 1912 onderscheiden als officier in het Legion d'Honneur.

De Eerste Wereldoorlog staat in de expositie centraal. Het gaat echter niet alleen over de figuur Jules Hedeman, maar ook over de invloed die deze oorlog had in Nederland en in Almelo. Naast fotomateriaal en krantenknipsels zijn er verschillende voorwerpen te zien.

De expositie is van dinsdag tot en met zaterdag van 13:00 - 17:00 uur te bezichtigen in Stadsmuseum Almelo aan de Prinsenstraat 13. Meer informatie: tel. 0546-816071; www.stadsmuseumalmelo.nl; info@stadsmuseumalmelo.nl.