Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Play & Learn-dagen
leuk en inspirerend

Voorafgaand aan het Maker Festival Twente vonden vorige week de 'Play & Learn'-dagen plaats: drie onderwijsdagen in Almelo, Hengelo en Enschede waarin het spelen, onderzoeken en maken centraal stonden. Play & Learn is een megaproject voorafgaand aan het Maker Festival.

Play & Learn is een samenwerking tussen zes verschillende gemeenten (Enschede, Almelo, Hengelo, Dinkelland, Hof van Twente en Raalte), vele bedrijven en Roombeek Cultuurpark, Crea/Heim, MAFF en Kaliber Kunstenschool. Maar liefst 2300 leerlingen uit het voortgezet onderwijs, de ROC's en de laatste klassen van het primair onderwijs werkten samen in workshops die, behalve beroepsoriënterend, ook inspirerend en leuk waren. Vorige week woensdag werd het startsein gegeven op het Indiëterrein in Almelo, op donderdag gingen de leerlingen naar De Gieterij in Hengelo en op vrijdag 27 mei kwamen de leerlingen samen op de UT in Enschede.

Professionals uit het bedrijfsleven gaven een groot aantal workshops. De grote afvalverwerker Twence gaf een workshop over de werking van een afvalenergiecentrale: hoe wek je energie op uit afval en zorg je ook nog voor schonere lucht uit de schoorsteen? Het bedrijf OICAM liet zien hoe je met de kunststofgrasmatten van Ten Cate en zandfiltratie een voetbalveld kan omtoveren in een waterzuiveringsinstallatie. Natuurlijk geweldig in die landen waar schoon drinkwater geen vanzelfsprekendheid is. In Hengelo en op de UT in Enschede werd, bijgestaan door medewerkers van Urenco, getoond hoe je je eigen parfum kunt maken. Welke technieken heb je nodig om de kwaliteit te bewaken en hoe werkt dat in een laboratorium?

Het doel van de Play & Learn-dagen was onder meer om door middel van techniek de trots en het plezier te vergroten bij jongeren. Verder werd beoogd om door nieuwsgierigheid en inspiratie belangstelling te wekken voor innovatieve en duurzame oplossingen, kunst, technologie en (nieuwe) ambachten. Daarnaast hoopte de organisatie tijdens de Play & Learn-dagen jongeren te interesseren in het toepassen en vernieuwen van techniek. Ook werden de beroepsperspectieven binnen de sectoren techniek, creatieve economie en maakindustrie in kaart gebracht en werd jongeren de mogelijkheid geboden zich hierbij een beeld te vormen. Tevens werd Twente opnieuw zichtbaar als dé locatie voor de maakindustrie.