Afbeelding
Foto: Steef Alblas

Almeloopers hopen
op groots onthaal

Eerste Pinksterdag staat het centrum van Almelo bol van de activiteiten waarmee de doorkomst van 85 teams die deelnemen aan de Roparun een warm welkom krijgen. Onder hen de Almeloopers, een groep enthousiaste Tukkers die na verwachting aan het begin van de avond komende vanuit Mariaparochie de stad binnen lopen, waar zij verwelkomd worden door spraakwaterval en wielercommentator Harry Middeljans uit Wierden.

De lopers hebben er dan zo'n 350 kilometer op zitten. 'Hoe meer bezoekers, hoe meer sfeer in de binnenstad', aldus teamcaptain Ben Kamphuis. Aan de activiteiten zal het niet liggen, want van het stadhuis tot het Amaliaplein is er van alles te beleven. Van DJ's en blaaskapel tot een massaal Running Dinner. 'Alles draait deze middag om de sfeer in het centrum, want we willen opnieuw een gooi doen naar de titel Beste Roparun Doorkomststad'. Van de vier keer die ze in estafette van Hamburg naar Rotterdam zijn gelopen, heeft Almelo drie keer deze titel in de wacht gesleept en vorig jaar won de stad na Zutphen het zilver. 'Goud levert 50.000 euro en zilver 25.000 euro op'. Dankzij deze prestatie hebben de Almeloopers in de afgelopen jaren 175.000 euro mogen verdelen onder Twentse instellingen die zich bezighouden met palliatieve zorg voor kankerpatiënten.

De Roparun is een estafetteloop van ongeveer 530 kilometer van Hamburg naar Rotterdam en van Parijs naar Rotterdam en wordt dit jaar voor de 25e keer gehouden. Deelnemende teams laten zich sponsoren en halen hiermee zoveel mogelijk geld op voor het gezamenlijke doel 'Leven toevoegen aan de dagen waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. Sportgroep De Almeloopers is destijds ontstaan doordat enkele Twentenaren enthousiast werden door de doelstelling van de Roparun. De Tukkers doen dit jaar voor de achtste keer mee, drie keer zijn ze gestart in Parijs en vier keer in Hamburg. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die begeleid worden door fietsers, chauffeurs en verzorgers. Sinds de start begin jaren 90 hebben ruim 100.000 deelnemers meer dan 67 miljoen euro opgehaald voor mensen met kanker. De teller van de Almeloopers is inmiddels de grens van 30.000 euro ruimschoots gepasseerd.

Running Dinner

Op het Centrumplein ter hoogte van het voormalige pand van Scheer&Foppen wordt zondagmiddag onder de titel 'Roparun City Festival Running Dinner' een gastronomisch driegangendiner geserveerd. Deelname kost € 22,50 (incl. twee consumpties). De helft hiervan gaat naar Roparun. Reserveren kan op www.almeloloopers.nl onder het kopje 'Roparun City Festival'.

Eddy Kolfoort