Afbeelding
Foto: Steef Alblas

'Wij gaan nooit boos naar bed'

Vandaag (donderdag) is het precies 60 jaar geleden dat Willem Ring (81) en Reini Tuller (80) elkaar in het stadhuis van Almelo het ja-woord gaven. Dat zij al zo lang met elkaar verweven zijn, wordt in familiekring gevierd.

Ter gelegenheid van het diamanten huwelijksfeest kwam burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld langs om hen persoonlijk te feliciteren. De twee zijn geboren en getogen in Almelo en leerden elkaar kennen toen Reini op bezoek was bij een kameraad van Willem. 'Ik wachtte haar buiten op en vroeg of ik haar naar huis mocht brengen', vertelt de bruidegom, 'daarna zijn we elkaar niet meer uit het oog verloren'.

Vijf kinderen kreeg het stel en het nageslacht is in de loop van de jaren uitgebreid met 8 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. Een groot deel van zijn werkzame leven bracht Willem buiten de stad door. In menig ziekenhuis werd het tapijt door hem gelegd maar in die tijd reed je niet 's morgens vroeg weg om 's avonds weer naar huis terug te keren. 'Je ging op karwei en verbleef in kostgezinnen of pensions'. Als de dag van gisteren herinnert hij zich de klus in het nieuwe ziekenhuis in Alkmaar midden jaren 60 waar hij ongelukkigerwijs ook de eerste patiƫnt werd. 'Ik werd geopereerd aan de blinde darm en moest een paar dagen blijven'. De vuurdoop werd beloond met een uitbundig versierd bed en een luxe terugreis naar echtgenote en kinderen. 'Dat hadden ze mooi geregeld'.

Reini heeft nog een poos als bejaardenverzorgster gewerkt. 'Maar de opvoeding van de kinderen kwam voor mijn rekening'. Inmiddels woont het stel al weer enkele jaren tot volle tevredenheid in woonzorgcentrum Buurstede. Van niets doen is geen sprake. Willem is klusjesman en heeft zelfs een werkplaats tot zijn beschikking. 'Een gloeilampje vervangen en bijvoorbeeld de band oppompen van een scootmobiel'. Reini maakt met naald en garen prachtige borduurwerken. Aan de wand in de woonkamer hangt een groot portret van de Nachtwacht. 'Daar heb ik 3 jaar over gedaan'. Op de vraag naar het geheim van 60 jaar huwelijk antwoordt zij: 'Geven en nemen'. Willem is iets genuanceerder: 'Ook hier vallen wel eens woorden, maar we zorgen ervoor dat de vrede is getekend voordat we naar bed gaan'.

Eddy Kolfoort