Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Verbaasde reacties na
Koninklijke onderscheiding

Tijdens de traditionele lintjesregen werden vorige week zes Almeloƫrs koninklijk onderscheiden. Eigenlijk waren er zeven gelukkigen maar Hens Runhaar, oud-leraar kunstgeschiedenis aan het Christelijk Lyceum, werd als grote kartrekker van de Kunstkring Westerhaar in Vriezenveen onderscheiden. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld speldde drie mannen en drie vrouwen, waarvan er vijf benoemd werden tot Lid van de Orde van Oranje Nassau en eentje tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, in het stadhuis de Koninklijke versierselen op.

De decorandi hadden twee dingen gemeen, namelijk ze hebben stuk voor stuk hun benoeming te danken aan vrijwilligerswerk en ze waren onder valse voorwendselen naar het stadhuis gelokt. 'Ik zou een rondleiding krijgen op landgoed Singraven, maar mijn man zei dat we eerst langs het stadhuis gingen om nog een paar andere bezoekers op te pikken', aldus Rie Zeilemaker, die nog bij stond te komen van de 'overval', 'het is voor mij een volslagen verrassing'. Zij kreeg een lintje voor haar onverdroten inzet voor De Boodschappenmand, de Bleekkerk, de stichting Help Oost Europa en haar rol als docent Nederlands in het AZC.

Jerry van den Bos werd onderscheiden voor zijn rol als adviseur en bestuurslid van de stichting Help Oost Europa. Twee keer per jaar reist hij zelf naar Roemeniƫ om met eigen ogen te zien of de geboden hulp op de juiste plek komt. Ook Herman Jansen werd met een lintje beloond voor zijn inzet voor de stichting Help Oost Europa. Hij is de man van het zwaar transport. Dini Jurg (Ridder) werd onderscheiden voor haar verdienste bij onder meer de Looleeruiters en stichting De Klup Twente. Decorandus Evert Lammers werd geroemd vanwege zijn inzet als collectant en zijn betrokkenheid bij de Galloway-runderen in de Schelfhorst. Ook nam hij het initiatief voor de aanleg van een kruidentuin. Henny van Marle kreeg de onderscheiding voor onder andere haar grote betrokkenheid bij Muziektheater Servus. Als ambassadeur van de stichting Lezen en Schrijven, haar rol als leidster van de kinderclub van de PGA ontving Dini Vink een lintje. 'Mensen als u zijn het cement van de samenleving', aldus de burgemeester.

Eddy Kolfoort