Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Nieuwe expositie Historische Kring Wederden

Tot ver in de negentiende eeuw werden de zieken veelal thuis verzorgd. Pas in het begin van de twintigste eeuw werden de kruisverenigingen opgericht en kwam ook in Wierden de wijkzuster bij de mensen thuis voor de zorg. En zij niet alleen, ook de huisarts, de vroedvrouw (verloskundige) en de kraamhulp werden bekende en vertrouwde gezichten in het dorp. Deze prille samenwerking tussen zorgverleners kent korte lijnen, zonder de huidige bureaucratie en regelgeving.

Het Groene en het Wit-Gele Kruis zijn voor velen een begrip. En wie herinnert zich niet de wijkverpleegster of vroedvrouw op fiets, brommer of motor onderweg naar een zieke, een bejaarde, een kraamvrouw en de komst van een consultatiebureau, ook bij Molukse plaatsgenoten wonende op de Vossenbos. De expositie 'Zorg in uitvoering' wil deze oude tijden in herinnering terugbrengen met unieke foto's, documenten, krantenknipsels en voorwerpen uit de tijd van toen. Natuurlijk is er veel veranderd, maar veel is ook nog hetzelfde gebleven. Ook daar wil de expositie bij stilstaan.

Op donderdag 26 mei is er van 14.00 tot 17.00 uur een inloopmiddag waarbij, in samenwerking met de gemeente Wierden, informatie wordt gegeven over de huidige zorgvoorzieningen en de WMO. De expositie wordt officieel geopend op zaterdag 14 mei om 15.00 uur. Tijdens deze openingsbijeenkomst zal een leskoffer getiteld 'De dokterstas' worden aangeboden aan de Wierdense basisscholen. Deze koffer zit vol lessen en echte dokterspullen en is op aanvraag gedurende een beperkte periode te leen voor de scholen.

De expositie is voor bezoekers geopend op woensdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur, op vrijdag van 15.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. De entree is gratis en de koffie/thee staat klaar. Een vrije gift wordt zeer gewaardeerd. Groepen kunnen afspraken maken buiten de vaste openingstijden om via het secretariaat van de HKW (Appelhofdwarsstraat 2, Wierden).

Voor verdere informatie: leta.evers@outlook.com (HKW secretariaat) of hkw.wierden@hotmail.com (HKW algemeen)