Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Bomans

Binnenkort te zien in Almelo: Bomans. Alleen tussen de meeuwen, een muzikale toneelvoorstelling over onze nationale troetelbeer.

Zaterdag 7 mei om 20.00 uur in het Theaterhotel in Almelo. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €24,50 op www.theaterhotel.nl. Godfried Bomans was, met meer dan 60 boeken, de strip Pa Pinkelman in de Volkskrant en columns voor de Elsevier, Nederlands meest gelezen schrijver. In 1971 werd hij uitgenodigd door de VARA en AVRO om een week op Rottumerplaat te gaan zitten. Het enige contact met de buitenwereld waren de korte gesprekken met radiopresentator Willem Ruis. Het toneelstuk wordt gespeeld door Reinier Bulder als Bomans, Frederik Brom, Annick Boer en Randy Fokke. Theaterhotel Almelo sprak Frederik Brom. "Het is een fascinerende voorstelling over de week die Bomans doorbracht op Rottumerplaat. Bomans was een bijzonder figuur. Hij hield van reuring, de stad en van mensen om zich heen. Het liefst had hij alles tot in de puntjes voorbereid en dan welbespraakt voor de dag komen. Alles wat tijdens zijn week op Rottumerplaat niet mogelijk was. Geen voorbereiding, niets. Hij was helemaal alleen. Dat was Bomans' grote uitdaging", vertelt Frederik.
"Hij had veel zin in Rottumerplaat, maar het ging niet goed met hem. Hij werd ziek", vertelt Frederik. "Tijdens de voorstelling komen allerlei mensen uit zijn voorbij in de vorm van koortsdromen. Hij stelt Hvraagtekens bij iedere keuze die hij heeft gemaakt. Hij legt zichzelf het vuur aan de schenen"
"Bomans is niet alleen een verhaal voor Bomansfans, maar voor iedereen. Ik hoop dat het voor iedereen herkenbaar is, dat je eens in de zoveel tijd terugkijkt en jezelf onder het vergrootglas legt", aldus Frederik Brom.