Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Marco Montagne
nieuwe predikant

Tussen de sleuteloverdracht en het laden en lossen van de verhuiswagen zaten niet meer dan vier dagen. Het korte tijdsbestek werd optimaal benut voor een flinke schoonmaakbeurt en hier en daar de verfroller.

Dominee Marco Montagne (55, foto) staat bijna te trappelen van ongeduld om van start te gaan in zijn nieuwe standplaats. 'Ik heb er ontzettend veel zin in', klinkt het enthousiast in zijn royale en sfeervolle studeerkamer. Na 20 jaar in de Rotterdamse wijk Schiebroek te hebben gestaan zegt hij toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. 'De kennismaking met de beroepingscommissie van de Pniëlkerk voelde heel goed', antwoordt hij op de vraag waarom hij voor Almelo heeft gekozen.
Wat ook een rol heeft gespeeld was de wens dichter bij de familie van de in Holten geboren en getogen echtgenote Gerdi Aanstoot te willen wonen. 'We woonden vele jaren op grote afstand van hen en dat voelde wel eens als een gemis.' Het Twentse dialect is dankzij de schoonfamilie voor hem een open boek. Randstedeling Montagne die een gereformeerde achtergrond heeft is voor 65% verbonden aan de protestantse wijkgemeente Pniël en voor 10% gaat hij zich in de gehele gemeente inzetten op het terrein van het diaconaat. 'Ik voel mij zeer betrokken bij alles wat te maken heeft met armoedebestrijding'. Op dat gebied liggen er volgens hem nog tal van kansen op gemeentelijk niveau.
'Energiezuinige woningen en kwijtschelding van gemeentelijke heffingen bijvoorbeeld'. Het Groningse Vlagtwedde was zijn eerste standplaats als predikant waarna hij in 1991 de overstap maakte naar Amsterdam Osdorp de stad waar hij gestudeerd heeft. Vijf jaar later vertrok hij naar Rotterdam. Het gezin telt drie kinderen waarvan er 2 in de havenstad zijn achtergebleven. Ds. Montagne wordt komende zondagmiddag tijdens een speciale dienst in de Pniëlkerk bevestigd.