Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Genieten van buitenleven in eigen tuin

Het is lente. En net als je denkt aan een paar rustige zonuurtjes in je lekkere tuinstoel, staat moeder de vrouw naast je met een paginagrote advertentie, die ze uit de krant heeft gehaald. 'Kom in beweging', klinkt het vriendelijk, doch dwingend. 'We gaan naar het tuincentrum.'

Eerlijk is eerlijk, een bezoek aan tuincentra, behoort niet echt tot mijn hobby. Zeker niet nu iedereen in beweging komt. Volle parkeerplaatsen, drukke winkelpaden, graaiende mensen en jengelende kinderen. We weten wat ons te wachten staat, maar goed. Er moet tuinaarde komen, nieuwe plantjes, een aantal potten is tijdens de diverse stormachtige donkere dagen gesneuveld en moet vervangen worden. En daarnaast is er elk jaar weer een nieuwe collectie aan accessoires. Al met al is zo'n bezoekje aan een tuincentrum best inspirerend, maar ook vermoeiend en zeker niet goedkoop. Al kun je het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt.

Het valt op dat dit jaar de verbinding tussen het interieur en de tuin steeds nauwer wordt. Steeds meer mensen willen dat het balkon en de tuin aansluiten bij het interieur. Kleuren sluiten op elkaar aan en meubels vormen een harmonieuze eenheid. Het aanbod aan meubels en accessoires is dan ook gigantisch. De tijd dat je achter het huis tevreden was met een kleine tafel en vier plastic tuinstoeltjes, ligt alweer enige tijd achter ons.

Opvallend is dat dit jaar veel beplanting en het gebruik van natuurlijke en verweerde materialen in zijn. Dat speelt in op de wens van veel mensen die van hun tuin een knusse en vooral natuurlijke oase maken.

Een tuin mag weer lijken op natuur en hoeft niet strak vormgegeven te zijn. Ook zullen we doorgaan met verticaal tuinieren. Begroeiing en beplanting tegen de muur om het natuurlijke gevoel nog verder te accentueren. Om toch nog wat luchtigheid in de tuin te krijgen, wordt gekozen voor en wat opvallende elementen.

Wie regelmatig naar tuinprogramma's op tv kijkt, hoeven we het niet te zeggen. Het is helemaal hip op een deel van de tuinruimte of het balkon te gebruiken als moestuintje. Want we willen eerlijke groente en kruiden die niet bespoten zijn en op een natuurlijke manier zijn gegroeid. Het zelf kweken is leuk en leerzaam, zeker ook voor de kinderen. Steeds meer creatieve en leuke oplossingen voor verticaal tuinieren, bieden ook prima mogelijkheden voor het balkon, dakterras en kleine tuin. Je ziet de kruidentuin zelfs een plek veroveren binnenshuis, tot in de woonkamer aan toe. In het tuincentrum is er slim ingespeeld op deze trend. Alle benodigdheden, tot kleine kassen toe, kun je nu aanschaffen.

In deze periode van het jaar zijn er diverse zaken in de tuin die extra aandacht vergen. In de periode tot eind mei wordt de basis gelegd voor een fleurige zomertuin. Wat veel mensen vergeten is dat het ook in deze periode van het jaar nog wel eens 's nachts kan vriezen. Houd de weersverwachtingen dan ook scherp in de gaten. Bij een heldere nacht kan het kwik 's nachts onder nul dalen en dat is funest voor jonge aanplant. Dek eenjarige planten af en pak ze deels in met vliesdoek bij vorst.

Aandachtspunten tot eind mei zijn:
Het beschermen van jonge planten tegen slakken.
Plantensteunen bij hoge planten en planten die uitwaaieren kunnen nu geplaatst worden.
Mei is de ideale maand voor de zomerbloeiende bollen, zoals dahlia en anemoon, planten.
Ook in mei kun je de fuchsia toppen, zodat de scheuten zich vertakken en de plant voller wordt.

De uitgebloeide bloemknoppen van rododendron er voorzichtig uitbreken.
Eenjarige planten meteen op de goede plek in de border zaaien, kuipplanten kunnen nu afgehard worden en de vijver kan worden beplant. Vergeet in deze periode ook niet om de dit jaar geplante plantjes, bomen en struiken regelmatig water te geven.

Wie het gazon op orde wil brengen krijgt het beste resultaat als er voor eind mei wordt ingezaaid.

Last but not least: enkele tips voor de moestuin.

Zaai in mei bieten, sperziebonen, andijvie, koolrabi, sla, radijs en maïs. Sperziebonen en stokbonen in potten op de vensterbank of in de kas zaaien. De pompoen, aubergine, peper, paprika, tomaat mogen vanaf half mei naar buiten.

En als het werk is gedaan… Geniet van het buitenleven in de eigen tuin.

Afbeelding