Afbeelding
Foto: nb

Knipmutsen in Wevershuisje

Volgens Jennie Voortman, maakster van knipmutsen, is het mooiste onderdeel van de klederdracht de knipmuts, met daaraan de mutsenbellen. De knipmutsen van de dames zijn gemaakt van kant. Het patroon van de knipmuts vertelt veel over de rijkdom van de familie. Hoe fijner het patroon, hoe rijker de familie.

Het stevenen van een knipmuts is een tijdrovend karwei. Mede daardoor is zo'n knipmuts behoorlijk duur. Daarbij komt nog dat een gestevende knipmuts absoluut niet tegen regen kan. Dus bij de eerste de beste regendruppels, vlogen de dames vroeger naar binnen.

De knipmuts is ontstaan in de tweede helft van de 17e eeuw in Parijs. Hij heette daar de 'cornetmuts'. Deze werd door welgestelde mensen gedragen en kwam daarna hier in de mode. De Nederlandse vrouwen vonden dat losse kant in de muts maar niets en, ter wille van de 'orde en netheid', zetten zij het losse kant netjes in gelid met stijfsel en carcasdraad.

Rond 1820 was de knipmuts in geheel Overijssel en Gelderland bij de boerenbevolking ingeburgerd, gecombineerd met eigen rok en schootdracht. Toen kwam de naam knipmuts in gebruik. Vanaf die tijd werden geleidelijk wijzigingen aangebracht, waardoor er plaatselijke verschillen ontstonden.

Zaterdag 16 april is het allemaal te zien in het Wevershuisje, van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, maar een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld.