Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Help Oost Europa stoot
tegen wil en dank taken af

Na meer dan twintig jaar op grote schaal hulp aan mensen en projecten in Roemeniƫ en Hongarije ziet de stichting Help Oost Europa in Almelo zich thans genoodzaakt het aantal taken in te perken. Reden is dat de huur van het depot aan de Ootmarsumsestraat heeft opgezegd met een uitloop naar 1 januari volgend jaar.

'Wij mogen deze vorm van sponsoring niet langer doen', laat directeur Jan Kamst van St. Joseph, eigenaar van het pand, desgevraagd weten. 'We zijn inmiddels gestart met een stapsgewijze afbouw van projecten', aldus Jerry van den Bos, vicevoorzitter van het stichtingsbestuur. Volumineuze goederen worden niet meer ingenomen maar kleding kan voorlopig nog worden bezorgd.

Van den Bos: 'alle veranderingen worden tijdig gecommuniceerd met hen en ook met al onze donateurs en sponsors.' De stichting heeft vele jaren projecten in Hongarije en Roemeniƫ financieel gesteund en hulp in natura gegeven. Een tehuis voor dakloze aanstaande moeders, een tehuis voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte meisjes en vrouwen en een verzorgingshuis voor ouderen kregen een meer menswaardig bestaan dankzij de hulp.

Een arts in de regio die zijn studie medicijnen dankzij de stichting kon volgen, doet dienst als intermediair tussen de stichting en de zorgvragers aldaar. In Roemeniƫ loopt bovendien een sponsorprogramma waar gezinnen door families hier worden voortgeholpen met bijvoorbeeld voedselpakketten. Ook wordt geldelijke steun verleend maar nooit rechtstreeks. 'Soms wordt er hout voor gekocht of de warmterekening betaald.' De stichting beschikt over een eigen vrachtwagen, waarmee jaarlijks meerdere keren in totaal 400 tot 500 kuub goederen zijn bezorgd, maar deze wordt verkocht. Alleen zaden, aardappelen, broodbeleg en kerstpakketten zullen voortaan per extern transport worden weggebracht.

Het onderdeel sponsoring blijft gehandhaafd. De stichting is Anbi geregistreerd. Giften op NL54 RABO 03688.27.615. Info op www.helpoosteuropa.nl.