Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Opvallende toename
animo Stolpersteine

Komende zondagmiddag wordt in het stadhuis van Almelo wederom een ceremonie gehouden, waar aandacht wordt besteed aan omgekomen plaatsgenoten in de Tweede Wereldoorlog. Na afloop wordt een bezoek gebracht aan een viertal plekken in het centrum van de stad waar de afgelopen dagen Stolpersteine zijn gelegd.

Een Stolperstein is een betonnen klinkertje van 14 x 15 cm met daarop een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en deportatiedatum van een slachtoffer van het naziregime zijn gestanst en de datum waar en wanneer deze om het leven is gebracht. De klinkertjes zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die ook het alleenrecht heeft op het maakproces.

Dit jaar worden de stenen gelegd door medewerkers van Sensata Technologies, waarmee de organisatie een match heeft gesloten tijdens de Slingerbeurs vorig jaar. Vorig jaar deden dit leerlingen van het Agrarisch Opleidingscentrum Oost (AOC).

De belangstelling voor de stenen neemt de laatste jaren opvallend toe. Bijvoorbeeld kinderen, van wei de ouders onderduikers opvingen, maar ook mensen die familieleden hebben verloren. 'We worden nu ook geconfronteerd met het fenomeen dat complete families een Stolperstein wil adopteren', aldus Joop Israel (foto).

De werkgroep Stolpersteine Almelo bestaat naast Joop Israel uit Hans Krol, Eléon de Haas, Louk Mendels en Albert Holterman. De werkgroep maakt deel uit van de stichting Levend Verleden Oost Nederland. De eerste Stolperstein werd enkele jaren geleden in Borne gelegd. Inmiddels hebben 85 gemeenten dit initiatief inmiddels omarmd en naast Almelo doen in Twente Borne Hengelo en Enschede mee.

De Almelose werkgroep anticipeert op verzoeken van derden en door een lange lijst van slachtoffers in het boek 'Onvoltooid Verleden Tijd' van de Almelose amateur historicus Coen Cornelissen. 'De eindcontrole wordt gedaan door medewerkers van herinneringscentrum Kamp Westerbork.'

Naast toespraken verleent de Kozmozh Klezmerband zondagmiddag muzikale medewerking. Aanvang 14.30 uur. Toegang: gratis.

Eddy Kolfoort