Afbeelding

18 en geslaagd

Algemeen

18 en geslaagd: wat regel ik nog voor mijn kind?
Best spannend, afgelopen week: de examenuitslagen werden bekend gemaakt. Voor een grote groep jonge mensen een dag van wachten bij de telefoon. Maar sommige ouders vragen zich ook af: wat moet ík nu nog regelen en waar zijn ze zélf verantwoordelijk voor, volgens de wet?

Zo belt Cindy ons vanwege haar zoon Max. Max is geslaagd en wordt volgende maand achttien. “Hij weigert een DigiD aan te vragen en luistert niet naar mij of zijn vader. Volgend schooljaar zal hij naar een beroepsopleiding gaan en hij zoekt een bijbaantje. Hij denkt dat-ie hiermee alles voor elkaar heeft. Ik voel echter dat hij wat over het hoofd ziet, maar weet het zelf ook niet precies. Wat komt er allemaal bij kijken als hij achttien wordt?” 

‘Hij denkt dat hij alles voor elkaar heeft’

Voor de wet volwassen

Cindy vervolgt dat haar zoon misschien wel volwassen is voor de wet, maar dat zij dat nog niet ziet. “En juist daarom wil ik graag dat een ander hem eens uitlegt wat hij moet. Want van mij neemt hij niet alles meer aan”, zucht ze. Ik glimlach om haar verhaal, want ik herken die koppigheid van mezelf van vroeger. “Zullen we een afspraak maken?” 

Vreemde ogen dwingen 

Een paar dagen later staan Cindy en Max bij ons op kantoor. “Gefeliciteerd, Max”, begin ik. “Klaar met je studie en je hebt al een baantje?” Max kijkt verveeld op van z’n mobiel: “Mam heeft me mee hiernaartoe genomen, maar ik weet alles toch al wel. Praat maar met haar.” “Ah, goed bezig. Dan betaal je dat mobieltje zeker al zelf. En heb je je zorgverzekering ook al geregeld!” Max mompelt iets onduidelijks over pappa en mamma, maar ik zie dat hij toch even schrikt. Ik pak m’n laptop en ga naar rijksoverheid.nl; daar staat een lijst voor jongeren die achttien worden. Het zijn zeven vragen over onder meer zorg, werk, belasting en reizen. 

Toch nog huiswerk

Samen lopen we alles langs en zo ontdekt Max dat hij toch niet alles geregeld heeft. Dacht hij klaar te zijn met school, krijgt hij toch nog huiswerk mee… Daar moet Cindy ook wel om lachen. Lachend en babbelend verlaten ze even later mijn kantoor. Ik denk dat deze jongeman het wel gaat redden. 

Hebt u er ook zo één in huis? Bel dan gerust voor een gratis afspraak 0546 – 456 909.Of kijk op

www.almelosociaal.nl/achttien

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op

ww.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Column Sandra Bakhuis

Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 17 uur geleden
Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de gedichtenwedstrijd rond 4 en 5 mei gewonnen.
Esmee en Isabel winnen gedichtenwedstrijd 22 uur geleden
De Montessorischool heeft een nieuw buitenleslokaal.
Ouders Montessorischool bouwen nieuw leslokaal 23 apr, 12:29
De Klup heeft nu creatieve workshops voor mensen met een beperking.
Creatieve therapie voor mensen met beperking 23 apr, 08:30
Gratis entree bij de meet-up in het Noaberhoes.
'Europa spoort niet' in het Noaberhoes 22 apr, 15:32
Afbeelding
'Twaalfde Slingerbeurs wederom een succes!' 22 apr, 13:27
Afbeelding
The Fortunate Sons openingsact Ribs & Blues 22 apr, 06:38
Gratis entree bij de meet-up in het Noaberhoes.
'Europa spoort niet' in het Noaberhoes 21 apr, 13:52