Blaadje Sla gaf het beste advies. (Foto: Alma van Streefkerk)
Blaadje Sla gaf het beste advies. (Foto: Alma van Streefkerk)

Leerlingen Het Noordik geven advies

Algemeen

Het jongerenadviesbureau Blaadje Sla van Het Noordik uit Almelo heeft de hoofdprijs gewonnen in het educatieve project Adviseurs van de Toekomst. Zij gaven advies aan gemeente Almelo over hoe ze het eetpatroon van de leerlingen op hun school kunnen verbeteren. 

Almelo - Blaadje Sla sleepte de winst in de wacht met een tweetal technische oplossingen: een robotarm die groente en fruit uitdeelt en een VR game over gezonde voeding. Wethouder Eugène van Mierlo mocht, als voorzitter van de jury, de prijs aan de leerlingen overhandigen.

Vijf klassen presenteerden tijdens het eindevenement van Adviseurs van de Toekomst – Jong Leren Eten hun adviezen over actuele voedselvraagstukken. Leerlingen deden onderzoek, vormden een eigen visie en mening en droegen oplossingen aan voor het vraagstuk. “Stuk voor stuk leverde dit originele, inspirerende adviezen op. Dat deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers zoals JOGG Almelo en de gemeente’’, aldus Alma van Streefkerk van Natuur en Milieu Overijssel.

Het jurypanel, bestaande uit wethouder Van Mierlo, Martina Hilberts (gemeente Almelo) en Wietske Huismans (Jong Leren Eten), had er een flinke kluif aan om uit alle creatieve oplossingen een winnaar te selecteren. “Alle adviezen zijn fantastisch. Iedereen heeft nagedacht om gezond eten makkelijker, leuker en toegankelijker te maken’’, zei Van Mierlo. “Toch heeft er één adviesbureau wel een heel bijzondere oplossing bedacht.”
Van Mierlo doelde hiermee op het adviesbureau Blaadje Sla van Het Noordik. De leerlingen ontwierpen een robotarm die groente en fruit kan uitdelen op drukke plekken, zoals bijvoorbeeld het station of in een winkelcentrum, en een VR game waarin de speler in een virtuele wereld duikt waarin je meer kunt leren over gezonde voeding. De jury was erg onder de indruk: “Met jullie oplossingen weten jullie gezond eten op een unieke, innovatieve manier bij jullie leeftijdsgenoten te krijgen.”

Dat de leerlingen advies geven over een belangrijk thema is wel duidelijk: één op de vijf Almeloërs kampt met ernstig overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens de leerlingen is dat niet gek: “Er zijn meerdere snackbars op loopafstand van school. Zo wordt het ons ook wel heel moeilijk gemaakt om de juiste keuze te maken.”
Van Mierlo was blij met de input van de leerlingen. “Het is zo belangrijk om niet óver jongeren te spreken, maar juist mét de leerlingen na de denken over gezonde voeding. Dat we de leerlingen zelf aan het stuur zetten om met oplossingen te komen.”

Adviseurs van de Toekomst is een samenwerking tussen Natuur en Milieu Overijssel en Jong Leren Eten. Binnen het programma Jong Leren Eten werken overheden, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen. “Het doel? Kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.’’

Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Actiedag tegen digitale criminaliteit 8 uur geleden
Afbeelding
Live concert band Greyman in Proeflokaal België 9 uur geleden
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere 13 uur geleden
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 27 mrt, 12:24
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
'Mijn beer is op zijn hoofd gevallen' 26 mrt, 08:30
Emil Hansson in actie in de KKD tegen Willem II. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Hansson en Roosken langer in shirt Heracles 25 mrt, 14:42