Afbeelding

Column Marleen Vulic: Bewegen naar (een) verandering

Algemeen

Het is bijna kerst. Kerst is de tijd van lichtjes, verwachting, verbinding, hoop en geboorte. Van oudsher vieren we de geboorte van Jezus. Symbolisch gezien vieren we de (weder)geboorte van liefde, licht en het menszijn in onszelf. Deze tijd nodigt uit tot bezinning en afronden. We kunnen terugkijken naar wat het jaar ons heeft gebracht en uitkijken naar wat er in het komende jaar in ons geboren mag worden.

Vanuit mijn praktijk terugkijkend op het afgelopen jaar was de meest gehoorde klacht het gevoel van vastzitten of ronddraaien in een vicieuze cirkel. Door corona en de lockdowns werden deze gevoelens nog eens versterkt. Wanneer mensen bij mij komen, is er een wens om stappen te zetten. Ze willen vanuit het vastzitten, bewegen naar (een) verandering in hun leven.

Ik had in het begin van dit jaar ook het gevoel vast te zitten en zette mijn eerste stappen naar verandering (zie column ‘stappen zetten’ op mijn website). Dit resulteerde in het opzeggen van mijn vaste baan en het vervullen van mijn wens om me volledig aan mijn praktijk te wijden. Op 30 december sluit ik deur van mijn oude baan en open ik de deur naar mijn praktijk volledig.

Nu lijkt het alsof dit een duidelijk en gemakkelijk proces was, maar ik kan u verzekeren er moesten heel wat hobbels genomen worden. Mijn ego houdt niet van verandering en wierp allerlei bezwaren op. Ik heb lang in ‘het halletje’* gestaan en hield beide deuren op een kier. Ik durfde de deur naar het oude, niet meer passende, niet dicht te doen en de deur naar het nieuwe, naar blijdschap en mogelijkheden, niet volledig te openen. De tijd in het halletje liet me voelen en nadenken over hoe lastig het kan zijn om veranderingen aan te brengen in je leven.

Wat ik herkende bij mijzelf en bij mijn cliënten is dat we een heel regiment aan beperkende overtuigingen hebben die veranderprocessen belemmeren. Overtuigingen kunnen onder meer zijn: veranderen moet rigoureus zijn, er moet gelijk iets veranderen, veranderen is moeilijk, ik heb geen zelfvertrouwen. Ook angst speelt een grote rol. Enerzijds kan angst je net het duwtje geven dat nodig is om een stap te zetten, anderzijds kan angst je verhinderen om buiten je comfortzone te treden. En juist buiten je comfortzone liggen de meeste mogelijkheden tot groei en verandering.

Direct knopen doorhakken past niet bij mij. De tijd in het halletje was lastig, maar ook goed om door de ervaringen te gaan die veranderprocessen met zich meebrengen. Ik heb naar aanleiding van mijn proces en ervaringen een stappenplan ontwikkeld, een geleidelijke weg naar verandering. Stap voor stap en op je eigen tijd en tempo beweeg je naar jouw gewenste verandering.

Heb je het gevoel vast te zitten en voel je de wens om weer in beweging te komen? Wil jij ontdekken wat er afgerond mag worden en wat er in jou geboren mag worden? Wees welkom in mijn praktijk.



Lichte en liefdevolle feestdagen en een dynamisch 2022!


(*Metafoor uit ‘Het boek van de Levensmissie’ - Willem Glaudemans)


- Marleen Vulic is talentencoach en psychosociaal hulpverlener en eigenaar van praktijk Harts-Tocht.

Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op Tweede Paasdag 1 uur geleden
Avedan gaat voor meer wijkkamers.
Avedan breidt aantal wijkkamers uit 4 uur geleden
Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Actiedag tegen digitale criminaliteit 23 uur geleden
Afbeelding
Live concert band Greyman in Proeflokaal België 28 mrt, 12:27
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere 28 mrt, 08:40
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 27 mrt, 12:24
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43