Dorine Wiersma.
Dorine Wiersma.

Maak als gedicht zin van Dorine Wiersma af en win

Algemeen

ALMELO - Voor de 26ste keer houdt de bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. Dichter Dorine Wiersma heeft de nieuwe zin bedacht.

Zij werd door de vorige gastdichter Mylou Frencken uitgenodigd om de regel voor 2022 te bedenken.

Dorine kwam met de volgende regel:
Het allerbeste is nog altijd rustig blijven


‘’In 1996 constateerde dichter Willem Wilmink, te gast in een radioprogramma vanuit de bibliotheek, dat poëzie in vroeger eeuwen een veel socialer karakter had dan nu’’, aldus de bieb. Hij verwees naar de vijftiende-eeuwse dichter en prins Charles d’ Orleans die gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt op de vaste regel: ‘Ik sterf van dorst met de fontein voor ogen’. Het leek Wilmink een aardig idee om zoiets weer in ere te herstellen.’’

De bibliotheek nam de uitdaging aan en vroeg Willem Wilmink om een passende regel te bedenken die in de ingezonden gedichten moest voor komen. Wilmink vroeg vervolgens Jean Pierre Rawie om hem op te volgen.


De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat de regel van Dorine Wiersma er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen, in het begin, aan het eind, of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast maar deze moet onderdeel zijn van het gedicht. Zowel vormvaste als vrije, niet rijmende gedichten zijn welkom. Maximaal één gedicht per inzender. De gedichten worden beoordeeld door een jury van vijfpersonen en worden anoniem beoordeeld.


Inzenden kan tot en met 27 februari naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar redactie@bibliotheekalmelo.nl. Door het insturen van een gedicht geeft de dichter toestemming tot publicatie of voordracht tijdens de prijsuitreiking.

Op zondag 13 maart vanaf 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in café Feijn Lunchen & Lezen in Bibliotheek Almelo. De tien hoogst gewaardeerde gedichten worden bekroond. Deze tien gedichten worden door de makers zelf worden voorgelezen. Vorige gastdichters zijn uitgenodigd.

Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 14 uur geleden
Esmee Euren en Isabel de Wijngaert hebben de gedichtenwedstrijd rond 4 en 5 mei gewonnen.
Esmee en Isabel winnen gedichtenwedstrijd 19 uur geleden
De Montessorischool heeft een nieuw buitenleslokaal.
Ouders Montessorischool bouwen nieuw leslokaal 23 apr, 12:29
De Klup heeft nu creatieve workshops voor mensen met een beperking.
Creatieve therapie voor mensen met beperking 23 apr, 08:30
Gratis entree bij de meet-up in het Noaberhoes.
'Europa spoort niet' in het Noaberhoes 22 apr, 15:32
Afbeelding
'Twaalfde Slingerbeurs wederom een succes!' 22 apr, 13:27
Afbeelding
The Fortunate Sons openingsact Ribs & Blues 22 apr, 06:38
Gratis entree bij de meet-up in het Noaberhoes.
'Europa spoort niet' in het Noaberhoes 21 apr, 13:52