Scholengemeenschap Het Erasmus en welzijnsorganisatie Avedan werken samen naar aanleiding van alle problemen door corona.
Scholengemeenschap Het Erasmus en welzijnsorganisatie Avedan werken samen naar aanleiding van alle problemen door corona.

Scholengemeenschap Het Erasmus en welzijnsorganisatie Avedan werken nauw samen

Algemeen

ALMELO - Leerlingen op school optimaal ondersteunen. Scholengemeenschap Het Erasmus en welzijnsorganisatie Avedan werken daarin nauw samen.

Mede dankzij coronagelden van het rijk zijn de jongerenwerkers van Avedan nu op bijna alle locaties van Het Erasmus actief; van vmbo tot en met gymnasium. ‘’We intensiveren de samenwerking en gaan meer informatie delen. Een leerling die met problemen kampt, kan namelijk niet optimaal presteren’’, zegt hoofd ondersteuning en expertise Maaike Rödel van Het Erasmus.

Op Het Erasmus waren al jongerenwerkers actief, maar nog niet op alle locaties. De mavo heeft sinds kort ook een jongerenwerker op school. Avedan is dan voor Het Erasmus aanwezig op het praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo en gymnasium. Ook wordt de samenwerking geïntensiveerd: de jongerenwerkers maken nu officieel deel uit van het zorgteam op de scholen, waardoor informatie tijdig wordt gedeeld en per leerling maatwerk kan worden geleverd.

Volgens Rödel is dit hard nodig, helemaal na de coronaperiode waarin scholen lange tijd gesloten waren. ‘’Natuurlijk waren er ook leerlingen die wel gedijden bij de rust van thuisonderwijs. Maar niet iedereen kon de lessen thuis goed volgen. Veel leerlingen zijn eenzaam geweest, de school is toch hun sociale wereld, vooral bij de overgang van de tweede naar de derde, waar je normaal door sociale interactie naar toe groeit, zien we nu meer problemen.’’

Directeur-bestuurder Ilse Saris van Avedan is blij met de samenwerking, ‘’Wij willen er zijn voor de jongeren in Almelo, dichtbij en benaderbaar. Als onze jongerenwerkers op school zijn, kunnen leerlingen ze gemakkelijk even aanspreken. Vaak zijn ze al een bekend gezicht, omdat ze ook actief zijn in de wijken en in de binnenstad. Als een jongere niet lekker in zijn vel zit, ziet de jongerenwerker dat al snel, en kunnen we aan de voorkant kijken wat nodig is. Soms is het al genoeg om even je hart te luchten en te weten dat er iemand is bij wie je vertrouwelijk kan vertellen wat je dwars zit. Soms gaat dat net even makkelijker dan met een ouder of leerkracht. Zo voorkomen we dat het probleem verergert en zwaardere hulpverlening nodig is.’’

Waar nodig kan ook een koppeling worden gemaakt met het School Maatschappelijk Werk van Avedan. 

Rödel hoopt dat de samenwerking een structureel karakter krijgt. ‘’Hiervoor willen we graag in overleg met de gemeente en Avedan. Scholen zijn er om onderwijs te geven. Maar onze betrokkenheid bij de leerlingen houdt niet op bij het hek. Als thuis problemen zijn, heeft dat effect op de schoolprestaties en op de sfeer in de klas. Door samen te werken kunnen we de leerlingen optimaal ondersteunen en het beste uit iedereen halen.’’

De Montessorischool heeft een nieuw buitenleslokaal.
Ouders Montessorischool bouwen nieuw leslokaal 15 uur geleden
De Klup heeft nu creatieve workshops voor mensen met een beperking.
Creatieve therapie voor mensen met beperking 19 uur geleden
Gratis entree bij de meet-up in het Noaberhoes.
'Europa spoort niet' in het Noaberhoes 22 apr, 15:32
Afbeelding
'Twaalfde Slingerbeurs wederom een succes!' 22 apr, 13:27
Afbeelding
The Fortunate Sons openingsact Ribs & Blues 22 apr, 06:38
Gratis entree bij de meet-up in het Noaberhoes.
'Europa spoort niet' in het Noaberhoes 21 apr, 13:52
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 21 apr, 10:31
Manna zoekt medewerkers. Zie ook www.werkenbijmanna.nl.
Manna is op zoek naar huishoudelijke hulpen 20 apr, 13:51