Afbeelding

Column Kim de Wild:Geen onderscheid tussen de dag- en avondsporten

Algemeen

‘De enige constante is verandering.’ Dat zei de Griekse filosoof Heraclitus al zo’n 2.500 jaar geleden. Dat blijkt ook in de hedendaagse strijd tegen de coronacrisis niet anders. Inmiddels is door het demissionaire kabinet al het zoveelste laatje met nieuwe maatregelen opengetrokken. De afgelopen anderhalf jaar heeft wat dat betreft veel flexibiliteit van de sport verlangd.

Inmiddels zijn er al acht (!) verschillende regels de revue gepasseerd in de loop der tijd. Zo hebben we al een totale sluiting van de sport (exclusief de topsport) meegemaakt of mochten we alleen sporten op anderhalve meter afstand. Er was een periode dat alleen de binnensport was toegestaan. Daarna volgde een splitsing tussen jonger en ouder dan 26 jaar. We hebben in groepjes van maximaal vier personen bewogen. Het coronatoegangsbewijs werd ineens een vereiste. We hebben een poosje zonder publiek gespeeld en nu is er een verbod op verenigingssport na 17.00 uur.

Deze meest recente maatregelen leggen opnieuw een grote druk op het bestuurlijke en uitvoerende kader van de sportverenigingen.

De afgelopen week zijn ongetwijfeld weer talloze spoedbestuursvergaderingen ingelast. Welke besluiten neem je als bestuur? Bied je je leden aan om vóór 17.00 uur te kunnen trainen? Wat doe je met leden die dat door studie of werk niet redden? Laat je competitieduels overdag wel doorgaan? En wat doet de bond eigenlijk? Verenigingen maken overure, en dat terwijl de sport door de overheid praktisch stil wordt gelegd. Een vreemd en hopelijk uitstervend fenomeen.

Het bestuur van Recreatiesport Almelo verkiest solidariteit boven het sportieve belang. Deze omnivereniging sluit deze weken de deuren voor alle sporters. De club wil geen onderscheid maken tussen de dag- en avondsporten en hoop daarmee een duit in het zakje te doen in de strijd tegen de pandemie.

Naast drukte in de bestuurskamers, is er ook voor de uitvoerende vrijwilliger geen tijd om stil te zitten. We zien dat veel Almelose verenigingen met inzet van talloze vrijwilligers er alles aan doen om er het beste van te maken. Van de coronacheck rond de sportvelden tot het uitzetten van looproutes; de handen gaan uit de mouwen.

Net als in de strenge lockdown gedurende de winter van 2020, blijken sportverenigingen ook nu weer vol ludieke ideeën te zitten. Voetbalvereniging Oranje Nassau heeft een livestream gelanceerd, zodat de liefhebber ook thuis vanaf de bank de wedstrijden van zijn favoriete team kan bekijken.
Dansvereniging Odin’92 daagt leden uit om thuis te dansen met behulp van een challenge.

Het zijn mooie voorbeelden die zowel leden als andere verenigingen hopelijk uitdagen om er ook in deze tijden het beste van te maken.

- Kim de Wild is adviseur sport en innovatie bij Sportbedrijf Almelo

Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 3 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 16 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 22 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 18 apr, 09:47
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33