In het stadion van Heracles wordt volgend jaar een muziekspektakel gehouden over het leven van Darius Dhlomo en Steve Mokone. (Foto: Henk Blansjaar)
In het stadion van Heracles wordt volgend jaar een muziekspektakel gehouden over het leven van Darius Dhlomo en Steve Mokone. (Foto: Henk Blansjaar) Foto:

Helden Darius Dhlomo en Steve Mokone terug op veld Heracles in muziektheaterspektakel

Algemeen

ALMELO - Een nieuw muziektheaterspektakel over de eerste Zuid-Afrikaanse profvoetballers in de Nederlandse competitie gaat in juni volgend jaar in première in Erve Asito. De muziek wordt verzorgd door Stef Bos.

Het wordt volgens regisseur Jörgen Tjon a Fong een beeldend theaterspektakel met livemuziek, dans, zang, eten en drinken. ‘’Het stuk wordt gespeeld en gedragen door spelers uit Oost-Nederland en professionele en semi-professionele acteurs en artiesten.’’

De audities vinden plaats in januari. Wie de rollen van Darius Dhlomo en Steve Mokone gaan spelen, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Het muziektheaterspektakel vertelt het verhaal van de legendarische middenvelder Darius Dhlomo. Op 11 november 1958 verliet Darius Mfana Temba Dhlomo het apartheidsregime in Zuid-Afrika om als profvoetballer aan de slag te gaan bij Heracles Almelo na een aanbeveling van landgenoot Steve Mokone (de Zwarte Meteoor) die een jaar eerder al naar Almelo kwam.

Dhlomo is volgens Tjon a Fong man met veel talenten. ‘’Hij is profvoetballer, bokser, jazzzanger, jeugdwerker, raadslid, maar bovenal rasoptimist. Hij is een man die besloot dat het gemeenschappelijke tussen mensen belangrijker is dan de verschillen.’’

De regisseur: ‘’De voorstelling laat zien hoe hij als jongen in Zuid-Afrika zijn jeugd beleeft, hoe hij het besef krijgt van apartheid in zijn land, hoe hij daar besluit om voetballer én bokser te willen worden en hoe Shaka Zulu hem op zijn Zulu-roots wijst.’’

Ook wordt in de voorstelling duidelijk hoe Dhlomo en Mandela elkaar leren kennen. ‘’Verder zien we hoe hij – eigenlijk nog groen als gras – de oversteek maakt om samen met Mokone in Almelo het verschil te maken.’’

Dhlomo voelt zich volgens Tjon a Fong thuis op het veld bij Heracles, Vitesse, HVV Tubantia en de Enschedese Boys. ‘’We zien ook hoe hij in Enschede de liefde vindt. Ook wordt hij gemeenteraadslid. We beleven de groei, de worstelingen en de dromen van een nog onbekende legende die zich door de nuchtere gastvrijheid van de Tukkers altijd thuis heeft gevoeld.’’

Naast het spektakel zijn er voorstellingen voor de basisscholen, een educatie- en dialoogprogramma en worden er diverse cultuurprojecten ontwikkeld met inwoners, partners en de vele talenten die Oost-Nederland rijk is.

“Wij, als bijzonder diverse organisatie, zien de waarde van cultuur en het belang van het vertellen van verhalen die een confrontatie aangaan met de werkelijkheid en onze gezamenlijke toekomst. Het is extra mooi om dit unieke project samen met onze partner Heracles Almelo te kunnen ondersteunen. We dragen samen de verantwoordelijkheid voor de plek waar we wonen, werken en leven,“ aldus Hans Kroeze, de CEO van dienstengroep en hoofdsponsor GelijkSpel en moederbedrijf van Asito en Timing.

Het theaterspektakel over de twee Zuid-Afrikaanse profvoetballers is onderdeel van de nieuwe cultuurstichting GelijkSpel. Deze stichting zet zich in door middel van kunst- en cultuurprojecten ‘’voor een Nederland waar iedereen mee mag doen en zichtbaar zichzelf mag zijn’’.

Naast het muziektheaterspektakel zijn er voorstellingen voor de basisscholen, een educatie- en dialoogprogramma en worden er diverse cultuurprojecten ontwikkeld met inwoners, partners en de vele talenten die Oost-Nederland rijk is.

“Wij, als bijzonder diverse organisatie, zien de waarde van cultuur en het belang van het vertellen van verhalen die een confrontatie aangaan met de werkelijkheid en onze gezamenlijke toekomst. Het is extra mooi om dit unieke project samen met onze partner Heracles Almelo te kunnen ondersteunen. We dragen samen de verantwoordelijkheid voor de plek waar we wonen, werken en leven,“ aldus Hans Kroeze, baas van ADG dienstengroep (hoofdsponsor GelijkSpel en moederbedrijf van Asito en Timing).

De muziek voor het theaterspektakel wordt verzorgd door Stef Bos. Hij zegt: ‘’Om de tijd en de wereld beter te begrijpen, schoonheid en de lelijkheid, de verbroedering en de achterdocht, de gelijkheid en de ongelijkheid, de mythe en de werkelijkheid…volg je het best de lijn van een leven.’’

Kijk voor meer informatie op de website www.gelijkspel.nu

Daniëlle Aman (links) en Marion Kassenberg.
Huiselijk kinderdagverblijf De Hommel open in Almelo 11 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 17 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 18 apr, 18:53
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 18 apr, 13:36
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 18 apr, 09:47
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59