Een hele varen kan nu tussen textiellocaties in Almelo en Vriezenveen.
Een hele varen kan nu tussen textiellocaties in Almelo en Vriezenveen.

Ga met de boot naar textiellocaties

Algemeen

ALMELO - Kleine musea in Twente werken het komende jaar samen rond het thema ‘Textielfestival Twente’. Ook het Historisch Museum Vriezenveen doet daarin mee met twee projecten, een boottocht tussen de textiellocaties Almelo en Vriezenveen en een speciale tentoonstelling over Jansen & Tilanus.

Er is een samenwerking gestart tussen het Historisch Museum Vriezenveen en de stichting Almelose platbodems. Als resultaat hiervan vaart de antieke praam Stad Almelo II op de zaterdagen 4 en 25 september vanuit het centrum Almelo naar de haven bij hotel Zandwijk in Vriezenveen. Daarmee wordt er met een antieke vrachtboot weer een verbinding gelegd tussen de oude textiellocaties Almelo en Vriezenveen.


In Almelo wordt het verhaal verteld van de textielindustrie van Ten Cate en Nicolon op het Indiëterrein en in Vriezenveen legt de boot aan op loopafstand van de voormalige textielfabriek van Jansen & Tilanus. ‘’Een fabriek die nog steeds bestaat, vermomd als meubelboulevard Löwik, en waarvan de fabriekspijp, het ketelhuis en de kantoorgebouwen nog goed te herkennen zijn’’, aldus de organisatie.

Machines uit die fabriek zijn nog te zien in het Historisch Museum Vriezenveen. Een bezoek aan het museum is dan ook onderdeel van de tocht met de praam.

Fietsen om het museum gemakkelijk te bereiken zullen klaar staan. Onderweg wordt gezorgd voor koffie en een lunch.

Voor dit dagvullende programma met de praam kan men zich opgeven via telefoon 06-46216471. De afsluiting vindt plaats in het Stadslab op het Indiëterrein. De kosten van deze tocht naar Vriezenveen inclusief lunch zijn 35 euro.

Het tweede project is speciale expositie in het Historisch Museum Vriezenveen over Jansen & Tilanus, aangevuld met originele filmbeelden van de fabriek in bedrijf. Deze expositie loopt in oktober en november van dit jaar.

‘’Vriezenveen kende meerdere textielfabrieken maar de belangrijkste was Jansen & Tilanus, met uiteindelijk meer dan elfhonderd werknemers’’, aldus een woordvoer. ‘’Jansen & Tilanus legde zich toe op breitechnieken. De productie van hoogwaardig ondergoed maakte Jansen & Tilanus heel bekend in binnen- en buitenland.’’

Ook de doeken voor de batikindustrie waren een belangrijk product. De eerste industriële plattricot breimachine van de firma ’t Hooft & Co uit Goor werd in 1874 aangeschaft. ‘’Dit unieke exemplaar bevindt zich nu in het Historisch Museum Vriezenveen.’’

Ook andere antieke textielmachines uit de Vriezenveense textielindustrie zijn in het museum te zien. Deze oude textielmachines zijn deels nog operationeel en zullen op een aantal nog te noemen dagen gedemonstreerd worden.
Pioniers uit Vriezenveen, de Rusluie, startten in de achttiende eeuw, op basis van de linnenindustrie in Vriezenveen, hun twee eeuwen durende handelsbetrekkingen met St. Petersburg. Ook hiervan zullen nog textielproducten te zien zijn.


Het museum is gevestigd op Westeinde 54 in Vriezenveen, in het centrum van het dorp.

De reguliere openingstijden zijn op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het museum is bereikbaar op telefoonnummer 0546-563476. Kijk ook op de website www.museumvriezenveen.nl

Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 2 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 15 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 21 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen gisteren
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33