Afbeelding

Column Sandra Bakhuis: Wisselend inkomen, maar vaste lasten - Wat nu?

Algemeen

“Ik heb een achterstand in het betalen van mijn zorgpremie”, appt Janne (21) ons: ”Wat kan ik doen om dat op te lossen?” Als we Janne bellen horen we dat ze thuiszorgmedewerker is en dus geen vast inkomen heeft. Maar wel vaste lasten. We maken direct een afspraak voor een verdiepend gesprek, want een achterstand kan snel tot grotere problemen leiden.

Als Janne bij ons is, steekt ze direct van wal: “Ik woon weer bij m’n ouders, omdat mijn relatie gestrand is door corona. Samenleven met allebei een baan ging prima, maar samen in quarantaine werd het niet voor ons. Ik kreeg daarna een sportblessure en kon hierdoor een tijdje minder werken. Toen ontstond de achterstand. Nu werk ik weer twintig uur, maar met onregelmatige diensten is mijn inkomen niet zeker. Menzis zegt op haar site dat ik een betalingsregeling kan treffen vanaf 50 euro. Maar om dat elke maand te missen is wel veel geld voor mij. Mijn ouders willen ook wel bijspringen, maar wat is verstandig?“

Samen loggen we in op de site van Menzis. Daar blijken de voorwaarden voor maandelijks terugbetalen streng te zijn: betaalt ze niet op tijd, dan eist de verzekeraar het hele bedrag in één keer op én kan die haar terugzetten naar de goedkoopste basisverzekering. Oei, aflossing moet dus wel écht haalbaar zijn.

Jannes achterstand is inmiddels 240 euro. Wanneer we via de site doorklikken naar het aanvragen van een betalingsregeling, krijgt ze het voorstel om 30 euro per maand te betalen. Ze kan daarbij zelf aangeven wanneer de verzekeraar het geld afschrijft: de 7e,14e, 21e of 28e van de maand. “Wat kies je?”, vraag ik: “Laat je je ouders voorschieten óf wil je de betalingsregeling?” “De betalingsregeling”, klinkt het ineens doortastend.

 “Dertig euro per maand moet wel lukken. En dan afschrijven op de 7e, want mijn loon komt ergens eind van de maand binnen.” Janne is opgelucht, het bedrag valt haar mee. “Zo hoef ik mijn ouders hier niet mee lastig te vallen, ze maken zich al zorgen genoeg om mij.” 

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Avedan gaat voor meer wijkkamers.
Avedan breidt aantal wijkkamers uit 2 uur geleden
Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Actiedag tegen digitale criminaliteit 21 uur geleden
Afbeelding
Live concert band Greyman in Proeflokaal België 23 uur geleden
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere 28 mrt, 08:40
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 27 mrt, 12:24
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
'Mijn beer is op zijn hoofd gevallen' 26 mrt, 08:30