René de Kok heeft als schilderijenexpert van het Stedelijk Museum Almelo een expositie samengesteld.
René de Kok heeft als schilderijenexpert van het Stedelijk Museum Almelo een expositie samengesteld.

Bekijk de mooiste schilderijen van Stedelijk Museum Almelo

Algemeen

ALMELO - De gemeente Almelo heeft in de afgelopen decennia een eigen collectie kunstwerken verzameld. Daaruit heeft René de Kok, schilderijenexpert van het Stedelijk Museum Almelo, een eerste van een reeks exposities samengesteld voor het Stedelijk Museum Almelo.

De titel luidt ‘Mens ga van mijn aarde’ en de expositie loopt nog tot en met 12 september.


De Kok heeft voor deze minitentoonstelling een keuze gemaakt uit de landschappelijke en meer abstracte werken. De meeste werken stammen uit de jaren tussen 1970 en 1980 en zijn zowel van de hand van landelijk als lokaal en regionaal bekende kunstenaars. De Almelose schilder, fotograaf en publicist Peter Leeuwen bijvoorbeeld. Zijn schilderijen zijn expressionistisch of fotorealistisch. ‘’Het fotorealisme is een stijl die in de jaren zestig en zeventig in de Verenigde Staten ontstond. Het ontwerp wordt tot in extreme details uitgebeeld om op deze wijze een foto te evenaren’’, zo laar het Stedelijk Museum weten.

Bert Exel, eveneens uit Almelo, is ruim vertegenwoordigd in de Almelose gemeentecollectie. Hij exposeerde onder meer in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, in Oegstgeest en op Texel, maar ook in het buitenland zoals in het Harris Museum in Preston. Verder is er werk te zien van de Enschedeërs Jan Berfelo en Henk Schuring, beiden lid van de Twentse naoorlogse kunstkring.

De Limburgse Marianne van der Heijden maakte tussen 1954 en 1965 glas-in-loodramen. Haar werk is niet alleen te vinden in de collectie van de gemeente Almelo, maar ook in de collecties van het Bonnefantenmuseum, Museum Catherijnenconvent en Museum Van Bommel Van Dam te Venlo.

Van de internationaal bekende kunstenaars kan de Tsjech Jaroslav Serych nog genoemd worden. Deze schilder, prentmaker en illustrator is vooral bekend geworden als illustrator van boeken, met name van sprookjes uit bijvoorbeeld Japan en Indonesië.

Het Stedelijk museum Almelo is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondag is iedereen welkom van 11.00 tot 17.00 uur. Het Stedelijk Museum Almelo is gelegen aan de Prinsenstraat 13.

Voor meer informatie kijk op de website www.stadsmuseumalmelo.nl

Pen
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere 1 uur geleden
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 22 uur geleden
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
'Mijn beer is op zijn hoofd gevallen' 26 mrt, 08:30
Emil Hansson in actie in de KKD tegen Willem II. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Hansson en Roosken langer in shirt Heracles 25 mrt, 14:42
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Almelo 25 mrt, 13:33
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 25 mrt, 12:35