Succes voor ZGT.
Succes voor ZGT. Foto: ZGT

Bekkenbodem Expertise Centrum ZGT behaalt topklinische status

Zorg

Topzorg leveren op het gebied van bekkenbodemproblemen, dat is iets wat het team van het Bekkenbodem Expertise Centrum al jaren doet. Ruim 2000 patiënten worden jaarlijks behandeld door het multidisciplinaire team. Deze zorg is officieel beloond met de STZ topklinische status, zo meldt ZGT.

Almelo - Het expertisecentrum is een unieke samenwerking tussen alle zorgverleners op het gebied van bekkenbodemproblemen: gynaecologen, urologen, chirurgen, bekkenfysiotherapeuten, continentieverpleegkundigen en een seksuoloog. Sinds enkele jaren is er een spreekuur voor vrouwen met gecombineerde klachten in de bekkenbodem. In één afspraak onderzoeken zowel de gynaecoloog, uroloog, chirurg en bekkenfysiotherapeut de patiënt en maken ze een gezamenlijk behandelplan.

Ook is er een spreekuur voor zwangere vrouwen die bij een eerdere bevalling een totaalruptuur hebben gehad, waarbij in één afspraak de klachten worden besproken, het herstel van de kringspier wordt beoordeeld met een echo, en er meteen een advies kan worden gegeven over de komende bevalling. Annemarie van der Steen, gynaecoloog: “Onze zorg levert verbetering op in de kwaliteit van leven voor een grote groep vrouwen met bekkenbodemklachten. We hopen het taboe rondom deze klachten te doorbreken.”

Het centrum is uniek vanwege het complete palet aan behandelingen voor bekkenbodemproblemen dat wordt aangeboden, met als bijzonderheid de gecombineerde robotoperatie, sacrale neuromodulatie bij ontlastingsverlies en bulkinjecties bij urineverlies. Van der Steen: “Het behalen van de topklinische status betekent erkenning en de mogelijkheid om de kwaliteit van onze zorg samen met de patiënten naar een nog hoger niveau te tillen.”

ZGT heeft een samenwerking met de Universiteit Twente. Ieder jaar lopen er meerdere onderzoeken in het Bekkenbodem Expertise Centrum. Deze onderzoeken richten zich vooral op het beter begrijpen van bekkenbodemproblemen door middel van staande MRI en 4D echografie. Als voorbeeld wordt er bij vrouwen die een pessarium gebruiken voor hun verzakking in de staande MRI scanner gekeken hoe de werking van dit pessarium eigenlijk is, aldus ZGT..

ZGT is sinds 2021 toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie.

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 7 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 12 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 16 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41