Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware. Foto: Shutterstock

Actiedag tegen digitale criminaliteit

Politie

In Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Slechts het topje van de ijsberg, want naar schatting doet slechts 2 op de 10 slachtoffers aangifte. Alle reden voor de politie Oost-Nederland om op 2 april samen met al meer dan 80 partners in actie te komen. Want of het nu gaat om een phishing mail, whatsapp fraude of ransomware: de gevolgen voor slachtoffers zijn groot.

TWENTE - De politie, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO) en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland willen een trendbreuk in Oost-Nederland realiseren. Ze roepen iedereen (bedrijven, (semi-)overheid, scholen, verenigingen en inwoners) in Oost-Nederland op om op 2 april in actie te komen. Tijdens een speciale actiedag ‘Echt Niet Vandaag’ bundelen vele partijen in Oost-Nederland de krachten om in actie te komen tegen digitale criminaliteit.
Anne Jan Oosterheert, hoofd operatiën politie Oost-Nederland: “Dagelijks zijn er slachtoffers van digitale criminaliteit. Dat heeft een enorme impact op burgers, bedrijven en daarmee de samenleving. Bovendien hebben we lang niet alles in zicht, omdat we weten dat in veel gevallen er geen melding of aangifte wordt gedaan. Het tegengaan van schaamtegevoel en vergroten van de meldingsbereidheid is daarom belangrijk. Het kan écht iedereen overkomen.” Het doel van de initiatiefnemers is om aandacht voor het onderwerp te creëren en om samen met alle deelnemers aan de actiedag op minimaal 100 locaties in Gelderland en Overijssel preventieacties te organiseren. Deze acties zijn gericht op de doelgroepen mkb, jongeren en minder digitaal vaardigen, zoals ouderen en laaggeletterden. Door deze actie willen zij de doelgroepen (blijvend) bewust maken van de gevaren van digitale criminaliteit. Ook willen ze hen handvatten geven om zichzelf te beschermen. Om zo meer slachtoffers te voorkomen.
Sebastiaan van ‘t Erve, burgemeester gemeente Lochem en tevens één van de Cyberburgemeesters in Nederland: “Naast materiële schade, heeft het een grote impact op het veiligheidsgevoel. De emotionele schade is vaak groot. Mensen verliezen het vertrouwen in anderen en digitale systemen. We hebben met elkaar een grote opgave en verantwoordelijkheid voor online veiligheid voor iedereen.”


Inmiddels zijn al meer dan 80 organisaties aangehaakt bij de actiedag. Op verschillende plekken organiseren partijen als Rabobank, De Bibliotheek, Cisco, Capgemini, Saxion Hogeschool, Halt, Windesheim, MKB-Nederland, Slachtofferhulp, Secureme2, Wehkamp, gemeenten, Stichting veilig internetten en KVK acties van groot tot klein. Meedoen kan door zelf een actie te organiseren, bij een actie aan te haken of meehelpen om de boodschap te verspreiden. Organisaties of individuen die een actie willen organiseren kunnen terecht op www.echtnietvandaag.nl. Hier komt ook een overzicht van geplande acties.

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 7 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 12 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 16 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41