Afbeelding

Eerste kievitsei van Overijssel gevonden

Nieuws

REGIO - Het eerste kievitsei van 2024 in Overijssel werd dit jaar door Herman de Ruiter gevonden in Grafhorst. Het nest met twee eitjes wordt voor de komende landwerkzaamheden beschermd.

Herman de Ruiter en zijn broer, beide vrijwilligers bij de weidevogelgroep IJsseldelta, meldden de vondst op zaterdag 2 maart om 11.30 uur. Dit was net te laat om de eerste vondst in Nederland te zijn. De eerste melding kwam om 10.10 uur, bijna anderhalf uur eerder. Het eerste kievitsei van Nederland werd gevonden in Beuningen, Gelderland.

Zodra werd vastgesteld dat het om het eerste kievitsei van Overijssel ging, werd Marja van Harten van Landschap Overijssel opgeroepen. Door controle stelde zij vast dat dit het eerste kievitsei van dit seizoen in Overijssel is. Dit ei is teruggelegd en het nest wordt beschermd.

Tot half juni trekken vrijwilligers het land in om op percelen waar landbewerkingen plaatsvinden nesten te zoeken. In samenwerking met boeren worden de nesten beschermd. Dit is hard nodig, omdat de aanwezigheid van boerenlandvogels sterk afneemt. Landschap Overijssel coördineert het vrijwilligerswerk rondom de boerenlandvogelbescherming in Overijssel. Elk voorjaar gaan veel vrijwillig beschermers het veld in om boerenlandvogels te monitoren en waar mogelijk te beschermen. Dat doen ze altijd in goed overleg met de boer.

Voor weidevogels zoals de kievit heeft ons land een grote verantwoordelijkheid. Zo broeden elk jaar circa 200.000 broedparen van kieviten in ons land, zo’n 25 procent van de Europese populatie. Op grasland lopen nesten risico als gevolg van landbouwactiviteiten als bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding tijdens het voorjaar.

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 5 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 10 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 14 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41