Hubert van Mastrigt exposeert in Enschede bij Objektief.
Hubert van Mastrigt exposeert in Enschede bij Objektief.

‘Mijn werk spreekt de mensen aan’

Cultuur

Bij Fotogalerie Objektief aan de Walstraat in Enschede is tot en met 22 maart een expositie te zien van Almeloër Hubert van Mastrigt: ’Vervormde dromen en herinneringen’. De officiële opening is al geweest. Van Mastrigt: “Het was hartstikke mooi. En berendruk. De mensen moesten zelfs buiten staan. Ze vinden het een heel mooi project. Het spreekt de mensen aan. Dat merk je.’’

Almelo – Op de expositie bij Fotogalerie Objektief in Enschede hangen bijna alle foto’s die ook in het boek staan van Hubert van Mastrigt. In het boek ‘Vervormde dromen en herinneringen’ staat Hubert van Mastrigt zelf centraal. En in de expositie dus ook.
Dat dromen en herinneringen in de loop der tijd veranderen, is de insteek van het project.
Het werk van Van Mastrigt kan getypeerd worden als geënsceneerde fotografie, zo stellen de kenners. Van Mastrigt: “Ideeën ontstaan eerst in mijn hoofd, daarna krijgen ze vorm als schetsen, vervolgens ga ik ter plekke fotograferen. In Photoshop vindt de fusie plaats met mijn persoon en de herinnering, liefst met een flinke portie humor’’, vertelt Van Mastrigt.
Origineel zijn, hoort er ook bij, vindt Van Mastrigt. “Mijn hart ligt bij het autonome vrije werk, eigenlijk ben ik dagelijks met vrije fotografie bezig. Ik heb grote bewondering voor kunstenaars die de wereld beschouwen vanuit een eigen perspectief. Bijvoorbeeld René Magritte of de fotografen Teun Hocks, Erwin Olaf en Paola Ventura. In hun werk is de verwondering en de lach nooit ver weg”, aldus de Almelose fotograaf.

Van Mastrigt speelt zelf de hoofdrol in deze droomserie waarin hij zijn vervormde dromen en herinneringen verbeeldt. Hij creëert met zijn vaak humorvolle foto’s een herkenbare werkelijkheid: de weg kwijt in de grote stad, angst voor klimaatverandering of aftakeling als schrikbeeld.
Van Mastrigt is ook actief bij Kunst Punt Almelo, maar is wel met pensioen. Na zijn werk als zelfstandig fotograaf en vormgever richt hij zich op vrij werk en exposeert hij regelmatig met nieuw werk. Hij won door de jaren heen verschillende prijzen. In 1996 was hij de eerste winnaar van Kunst in het Volkspark in Enschede, in 1998 ontving hij eerste prijs bij Kunstmanifestatie Art Explosion in Assen en in 2020 won hij de Herman Krikhaarprijs in zijn eigen woonplaats.

Het boek van Van Mastrigt is te koop voor 39,50 euro bij Objektief in Enschede, maar ook bij Kunst Punt in Almelo. En het is te bestellen via de email van Van Mastrigt: hubert@humas.nl.

Voorafgaand aan de opening was Van Mastrigt een week in Noorwegen. Mogelijk is het de inspiratiebron voor een volgend project. “Het project ‘Vervormde dromen en herinneringen’ is nu afgerond met de expositie en het boek. Straks ga ik met wat anders aan de slag. Maar ik heb nog geen omlijnde ideeën. Ik ben heerlijk een weekje in Noorwegen geweest. Ik heb het Noorderlicht gezien en het vastgelegd. Ja, dat zorgt zeker voor inspiratie.’’

Fotogalerie Objektief aan de Walstraat 33 in Enschede is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 12.30 tot 17.00 uur.

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 5 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 11 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 14 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41