Afbeelding
Foto:

Aangifte? Help!

Column

De meeste mensen hebben de blauwe brief al weer op de mat gekregen en dat zorgt bij Almelo Sociaal altijd voor extra drukte aan de telefoon.

Aangifte via ouderenbond

Maandagmorgen is het eerste telefoontje van meneer Prins: “Ik las op jullie site dat jullie geen belastingaangiftes doen, maar dat was toch eerder wel zo?” Onze telefoniste legt uit dat de vakbond vroeger wel bij ons invulmiddagen hield en vraagt naar de leeftijd van meneer. “Ik ben 72, waarom wilt u dat weten?” vraagt hij. “Omdat ik u nu door mag verwijzen naar de hulp bij belastingaangifte van de ouderenbonden. Die helpen mensen van boven de 60 met de aangifte inkomstenbelasting.’’ 

‘Ik ben 72, waarom wilt u mijn leeftijd weten?’

‘’Ik noteer uw naam en telefoonnummer en zorg dat u teruggebeld wordt door een HUBA, zo heten de vrijwilligers van de ouderenbonden,” legt ze geduldig uit.


Toeslagen aangepast

Op vrijdagochtend komt Freija binnen. We hielpen haar in september een uitkering aan te vragen, omdat ze al een tijdje werkloos was. “Ik heb een baan gevonden”, juicht ze: “Willen jullie me helpen met de toeslagen?”
We feliciteren haar eerst en loggen daarna met haar in op mijntoeslagen.nl om de huur- en zorgtoeslag aan te passen. Nu ze gaat werken, heeft Freija recht op minder geld en het zou vervelend zijn als ze volgend jaar moet terugbetalen.

Hulp bij moeilijke brieven

Bas is een jonge man die we op deze vrijdagmorgen helpen bij het aanvragen van de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Hij komt hier ieder jaar voor terug, want hij heeft zelf geen computer.
Dit jaar doen we een verkorte aanvraag, omdat hij al een aantal jaren geen wijzigingen heeft ingevuld.
“Kunnen jullie me ook helpen met de gewone belasting?”, vraagt hij wanneer de aanvraag verzonden is. Mijn collega legt uit dat we dit niet doen: “Je kan wel een afspraak maken bij de bibliotheek. Hier heb je het telefoonnummer.”
Bas is blij: “Bedankt voor jullie hulp, ik ga vanmiddag direct de bibliotheek bellen.”


Dit soort vragen krijgen we als cliëntondersteuners elke week. Mede dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u.
Loop eens binnen op ons gratis spreekuur: maandag, dinsdag en vrijdag tussen 9.30 en 11.30 uur of kijk op

almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Column Almelo Sociaal

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 7 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 12 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 16 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41