De Grote Kerk Almelo kan op de zaterdagmiddag bezichtigd worden. (eigen foto)
De Grote Kerk Almelo kan op de zaterdagmiddag bezichtigd worden. (eigen foto) (Foto: )

Grote Kerk weer open voor publiek

'voorkomen dat er groepjes naar binnen of naar buiten gaan'

door Hans Assink

Vanaf zaterdag 15 augustus is de Grote Kerk Almelo weer open voor bezichtiging, zaterdags van 13.00 tot 16.00 uur. In het Stiltecentrum kan desgewenst een kaarsje worden aangestoken en een gedachte worden genoteerd. In het laatste uur kunnen de bezoekers genieten van orgelspel en is er een gids aanwezig voor uitleg. “We kregen signalen: mensen willen zo graag weer de kerk in’’, zegt Harry Konijnenbelt.

Almelo - Vanwege corona was de Grote Kerk een tijdlang gesloten. Sinds 5 juli is er elke zondagmorgen om 10.00 uur weer een dienst waarbij kerkgangers aanwezig kunnen zijn, mits vooraf aangemeld. Harry Konijnenbelt van de Evenementencommissie Grote Kerk Almelo is blij dat de kerk weer open wordt gesteld voor het ‘gewone’ publiek. “Mensen hebben de behoefte om even in een gewijde ruimte te zijn. Ze willen graag een spiritueel moment beleven of gewoon even in een mooie ruimte zijn als de kerk. Daar willen we graag een voorziening voor geven.’’

In juni was er nog niks bespreekbaar, stelt Konijnenbelt. “Maar vanaf 1 juli waren er minder beperkingen.’’ Tentoonstellingen, daar waren ze ook graag weer mee begonnen, maar dat kan nog niet. “We hebben enkele goede kandidaten’’, zegt Konijnenbelt. “Maar toen we goed hadden gekeken zagen we dat de kerk geheel gevuld was met ver uit elkaar staande stoelen, om zo veel mogelijk mensen binnen te kunnen laten. En dat staat eigenlijk een tentoonstelling in de weg.’’ De kerk hoopt in later stadium het expositieprogramma te kunnen hervatten.

Normaal gesproken was de Grote Kerk op drie middagen toegankelijk voor bezichtiging: donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. Dat wordt alleen op zaterdagmiddag. Konijnenbelt: “We concentreren ons op de zaterdagmiddag en met orgelmuziek. Normaal hadden we twee surveillanten, nu worden dat er drie. De ingang is ook de uitgang en die willen we goed bewaken. De meeste vaste surveillanten zijn boven de 70, dus de kwetsbare doelgroep. We willen het zo veilig mogelijk doen. Voorkomen dat er groepjes naar binnen of buiten gaan.”

De max aan bezoekers ligt op honderd tegelijk. “Maar de kans daarop is minimaal’’, zegt Konijnenbelt. "Honderd is puur theoretisch. Het is altijd minder. En als het druk wordt dan moeten ze maar even buiten wachten.’’

De Grote Kerk is de oudste kerk van Almelo. Konijnenbelt: “Tussen de levendigheid van het centrum en de verstilling van landgoed Huize Almelo, is de kerk binnen verrassend licht en wit, met subtiele elementen in zwart en goud. Er hangen prachtige kroonluchters van Venetiaans glas. Pronkstuk is het barokke orgel. De grafelijke familie heeft een eigen bank. De band ermee is ook zichtbaar in een opvallend grafmonument voor graaf Adolph Hendrik van Rechteren Limpurg (1657-1731), de beroemdste telg uit het geslacht.’’ De Grote Kerk Almelo is kandidaat voor de titel Meest Gastvrije Kerk van Oost-Nederland. Stemmen?: Gastvrijekerk.nl/stemmen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden