De Klokkenbelt is op zoek naar vrijwilligers om bijvoorbeeld Floor Freie te steunen..(Foto: De Klokkenbelt)
De Klokkenbelt is op zoek naar vrijwilligers om bijvoorbeeld Floor Freie te steunen..(Foto: De Klokkenbelt) (Foto: )

De Klokkenbelt zoekt vrijwilligers

'degene die mij helpt moet het wel leuk vinden om te koken'

van de redactie

Woonlocatie de Klokkenbelt zoekt vrijwilligers om de bewoners te helpen bij het vergroten van hun zelfstandigheid. Bijvoorbeeld voor de 32-jarige Floor Freie: “Ik zou graag zelf willen koken. Zodat ik zelf kan bepalen wat ik eet, hoe laat en in mijn eigen appartement. Door hersenletsel heb ik een lichamelijke beperking en kan ik niet zelfstandig koken. Daar heb ik hulp bij nodig. Ik zou het fijn vinden als iemand mij daar eens per week bij wil helpen.”

Almelo - Net als Floor hebben de toekomstige bewoners van de nieuwe woonlocatie de Klokkenbelt in Almelo hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersensbloeding, zo meldt Inge Lansbergen van de Klokkenbelt. "Daardoor hebben zij nu dagelijks zorg en ondersteuning nodig. Ondanks dat willen zij net als iedereen een zo gewoon mogelijk leven leiden. Dus bijvoorbeeld zelf koken, boodschappen doen, wandelen, fietsen of een klusje doen in huis. Vrijwilligers vervullen daarin een belangrijke rol.''

Ondersteuning bij alledaagse activiteiten is gewenst. "Maar ook bij de koffie-uurtjes, de lunch, gezamenlijke kookactiviteiten en bij groepsactiviteiten op de dagbesteding en vervoer zijn vrijwilligers van onschatbare waarde'', zegt Lansbergen. Dat weet ook Gerrit van ’t Hag die al zes jaar als chauffeur vrijwilligerswerk doet. “Ik vind het geweldig hoe deze mensen ondanks hun hersenletsel zo positief in het leven staan. Met veel plezier rij ik hen naar de dagbesteding, de kerk, hun vakantieadres maar ook naar een begrafenis of ziekenhuisbezoek. Ondertussen maken we een praatje. Soms blijf ik even om koffie te drinken. Daardoor heb ik door de jaren heen een band met de bewoners opgebouwd. Ook doe ik af en toe klusje, zorg ik voor het onderhoud van de bus en voer ik het oud papier af. Dat wordt door bewoners en medewerkers zeer gewaardeerd. Ondanks dat ik als vrachtwagenchauffeur ben afgekeurd, maak ik me achter het stuur nog steeds heel nuttig.”

Floor Freie verhuist in september naar een eigen appartement in de Klokkenbelt. Ze heeft dan een eigen keuken en het is haar grote wens om ook zelf te koken. Het betekent zelfstandigheid en eigen regie over haar leven. “Bij de geboorte heb ik zuurstoftekort gehad'', zegt Floor. "Hierdoor heb ik geen controle over mijn ledematen. Met mijn koppie is echter niets mis! Als kind keek ik vaak mee als mijn moeder kookte. Bij alles wat zij deed stelde ik vragen. Ik weet dus wel hoe ik moet koken, ik heb alleen hulp nodig bij de uitvoering. Degene die mij helpt hoeft daarom geen kok te zijn, maar moet het wel leuk vinden om te koken. En humor hebben, want ik heb een gezonde dosis zelfspot.”

Wie Floor wil helpen of op een andere manier mensen met hersenletsel wil ondersteunen, is welkom als vrijwilliger bij de Klokkenbelt. Lansbergen: "Met een paar uurtjes per week maakt u al een verschil.'' .

Meer info: 06 51746266 en i.lansbergen@interaktcontour.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden