In De Doorbraak is het mooi wandelen. Foto: Loekie van Tweel
In De Doorbraak is het mooi wandelen. Foto: Loekie van Tweel (Foto: )

Wandelexcursies zitten zo vol

door Hans Assink

'op excursie met een eigen groep, dat kan bij ons in overleg'

ecologische verbindingszone

Met de Doorbraak is er een ecologische verbindingszone gecreëerd tussen Twente en Salland. Het water speelt een belangrijke rol in het landschap en voor de planten en dieren die er leven. Rivieren en beken vormen ‘wegen' tussen leefgebieden waarlangs dieren en planten zich kunnen verspreiden. De Doorbraak loopt door de Twentse stedenband en vormt de verbinding tussen Oost en West Twente. Meer info over de excursies van Landschap Overijssel op www.landschapoverijssel.nl.

De belangstelling voor wandelexcursies van Landschap Overijssel is groot. Zo zit de wandeling in natuurgebied De Doorbraak van vrijdagavond 31 juli vol. “Mensen willen echt wat doen”, zegt Louiset Vos van Landschap Overijssel. Eind augustus komt er een wandel-kano excursie in de Doorbraak, maar die staat nog niet op de site.

Almelo – Vanwege corona is deelname aan de excursies beperkt. Bij de wandeling van vrijdag in de Doorbraak kunnen slechts negen personen mee. “De belangstelling voor onze excursies is groot’’, vertelt Louiset Vos van Landschap Overijssel. “We zijn op 1 juli weer begonnen met alle excursies. De excursie in de Doorbraak is een zomerexcursie in de serie ‘Op stap’. Die worden over het algemeen volgeboekt. We hebben minder plekken door corona, maar je merkt echt dat mensen de natuur in willen. Veel mensen zijn in Nederland op vakantie en willen een buitenactiviteit doen.”

Ook de fietsexcursie van donderdag 13 augustus in de Doorbraak is al volgeboekt. Ook hier geldt een maximum van negen personen. Maar voor mensen die met een eigen groep graag een excursie willen doen, zijn er wel degelijk mogelijkheden, zo vertelt Vos. ”We merken dat het allemaal snel volgeboekt is, maar als je met een eigen groep een excursie wil regelen dan kan dat in overleg.’’ Wel onder de restrictie dat er een gids beschikbaar is. ”Maar we hebben vijf hele actieve gidsen”, zegt Vos.

De wandeling van komende vrijdag is een uitgestelde voorjaarswandeling door natuurgebied De Doorbraak. Onder leiding van een landschapsgids wordt er ongeveer twee uur gewandeld door het waterrijke gebied. De ‘Op stap’ excursies worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

De Doorbraak is een 14 kilometer lange, nieuw gegraven watergang tussen de Loolee bij Almelo en de Exosche Aa in Ypelo bij Wierden. In de brede ecologische zones aan weerszijden van de beek ontstaat prachtige natuur.
De gids laat bijzondere plekken zien die nog volop in ontwikkeling zijn en vertelt een aantal details.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden