Water is er altijd bij eventing. (Foto: Robert Hoetink)
Water is er altijd bij eventing. (Foto: Robert Hoetink) Foto: ROBERT HOETINK

‘Passed’ of ‘Not accepted’ is het begin

Algemeen

Prins Charles deed ooit mee aan de Military. Hij won niet. Sophie Leube vorig jaar wel. Maar hoe gaat dat eigenlijk, dat opmaken van het klassement over drie disciplines?

Boekelo - Het klassement van Military wordt opgemaakt door de scores van iedere combinatie in de onderdelen dressuur, crosscountry en springparcours bij elkaar op te tellen. De wedstrijd begint feitelijk de dag voor de dressuur. Dan worden alle paarden door de jury, bijgestaan door een gespecialiseerde dierenarts, aan een keuring onderworpen. De jury en dierenarts kijken naar het paard dat door hen in stap en draf wordt beoordeeld. Vinden zij het paard ‘fit to compete’ dan mag het paard van start gaan in het eerste onderdeel, de dressuur. Bij twijfel kan het paard doorverwezen worden naar de ‘holdingbox’. Na korte tijd wordt het paar opnieuw beoordeeld en dan kan de ruiter die in bijna alle gevallen het paard zelf voorbrengt het bevrijdende ‘Passed’ horen dan wel ‘Not accepted’. Dan is de wedstrijd voor deze combinatie voorbij voor die echt is begonnen, zo meldt de organisatie.
In de dressuurproef worden de zuiverheid van de bewegingen, de mate van africhting, de precisie bij het uitvoeren van de gevraagde onderdelen door het paard, in combinatie met de correctheid van het gereden zijn, beoordeeld door de drie leden van de Ground-Jury. Via een rekenmethode worden de in de proef behaald punten omgezet in minuspunten. Daardoor staat na afloop van de dressuur de combinatie met het minste aantal minuspunten bovenaan.
De crosscountry heeft een lengte van zo’n 6 kilometer, met daarin 25 hindernissen. Om die te overwinnen zijn in totaal 40 sprongen nodig. De optimale snelheid is 570 meter per minuut. De optimale tijd is in dit geval 10 minuten en 33 seconden. Overschrijding van de tijdslimiet betekent 0,4 strafpunt per seconde tijdsoverschrijding. Verder kan de combinatie strafpunten krijgen voor fouten bij het overwinnen van de hindernissen, en wel: 20 strafpunten bij een eerste weigering bij een hindernis, 40 strafpunten bij een tweede weigering op dezelfde hindernis of combinatie van hindernissen. Bij een derde weigering, ongeacht waar in het parcours, volgt uitsluiting. Een val van paard en/of ruiter betekent ook uitsluiting, aldus de wedstrijdleiding. “Stel dat twee combinaties op exact hetzelfde aantal minuspunten in de eindstand staan, dan wordt de combinatie die de optimale tijd het dichtst heeft benaderd boven de andere combinatie geplaatst. De reden is dat op deze wijze sneller rijden dan noodzakelijk is om binnen de gestelde tijd te finishen, wordt bestraft.’’ Het springparcours moet binnen een voorgeschreven tijd worden afgelegd, tijdsoverschrijding wordt bestraft met 1 strafpunt per seconde. Verder heeft iedere afgeworpen balk 4 strafpunten tot gevolg, en een weigering eveneens. Een tweede weigering of een val betekent uitsluiting. De combinatie met de minste strafpunten wint de Grote Prijs van Enschede.

Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 6 uur geleden
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 11 uur geleden
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 15 uur geleden
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59
Het TEJO-huis krijgt steun van het RP Fonds.
RPF steunt TEJO-huis 16 apr, 13:33
LaWeDaMaDo komt met het toneelstuk 'Zwanenzang'.
LaWeDaMaDo beleeft Zwanenzang 16 apr, 10:41