Het mysterie 'Tukker' is opgelost.
Het mysterie 'Tukker' is opgelost. (Foto: )

Mysterie 'Tukker' opgelost!

indebuurt.nl/almelo

door Martijn de Lange

Friezen komen uit Friesland, Zeeuwen uit Zeeland, Limburgers uit Limburg en sommige onwetende mensen uit de Randstad denken dat Tukkers uit de Achterhoek komen. Bij de eerste drie voorbeelden is het vrij duidelijk waarom de inwoners uit een bepaalde regio zo genoemd worden, maar waarom worden wij dan Tukkers genoemd?

Almelo - Het antwoord op deze vraag is nog niet zo gemakkelijk te vinden. Zou het misschien afgeleid zijn van het woord tukken? Want wie in cryptogrammen iets moet verzinnen voor ‘slapende oosterling’, moet daar het woord ‘Tukker’ invullen. Maar om nou te zeggen dat wij Twentenaren dag in dag uit alleen maar liggen te snurken in bed, is nou niet echt een juiste representatie van de werkelijkheid.

Broekzak

Een andere theorie is dat Tukker is afgeleid van het Twentse woord tuk, dat broekzak betekent. Het schijnt dat Tukkers graag met hun handen in de zakken lopen, zo schrijft Wikipedia. Dit lijkt ons ook niet helemaal het juiste antwoord.

Als derde optie zou Tukker afgeleid zijn van het woord tukkeren, een Twents werkwoord dat ‘kalm aan doen’ betekent. Twentenaren worden regelmatig omschreven als mensen die zich niet zo snel ergens druk over maken.

Vogeltje

Voor de meest aannemelijke verklaring van het woord Tukker moeten we de natuur in. Vroeger was Twente een groot heidegebied waar een levendig zangvogeltje volop te vinden was: de kneu. In Oost-Nederland werden deze vogels tukkers genoemd en na verloop van tijd is men de Twentenaren zelf ermee gaan aanduiden. Zo’n lief vogeltje is veel leuker om mee geassocieerd te worden!

Inwoners van Twente worden naast Tukkers ook wel heikneuters genoemd. Tukker en heikneuter zijn allebei streeknamen voor de kneu. Een heikneuter is naast het vogeltje ook een scheldwoord. Het betekent zoiets als boerenpummel, maar laten we dat voor het gemak maar even vergeten.

De Engelse naam van de kneu is trouwens common linnet. De band Common Linnets met Ilse deLange betekent dus eigenlijk ‘zingende tukkers’.
Wist je trouwens dat er ook een liedje is gemaakt over het vogeltje de kneu? Het liedje van de Zware Jongens – zeer hoogstaand – gaat dit dus over de kneu en daarmee ook over ons, Tukkers. Nou da’s fijn…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden