ZGT heeft een nieuwe behandeling voor plasklachten bij mannen.
ZGT heeft een nieuwe behandeling voor plasklachten bij mannen.

ZGT pakt mannelijke plasklachten aan

Algemeen

ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) biedt een relatief nieuwe behandeling aan voor mannen met plasklachten door een vergrote prostaat: de UroLift-behandeling. Deze eenvoudige behandeling vermindert plasklachten zonder dat het invloed heeft op het krijgen van erecties of zaadlozingen. ZGT is één van de acht ziekenhuizen in Nederland die de behandeling aanbiedt.

Almelo - Ruim vier op de tien Overijsselse mannen van 50 jaar en ouder hebben weleens problemen met plassen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. ‘’Plasklachten kunnen heel vervelend zijn. Denk aan klachten zoals vaak moeten plassen, hevige aandrang en een zwakke of onderbroken urinestraal, weet uroloog dr. Olav van Balen. ‘’Ik zie veel mannen met plasklachten. Zij maken zich zorgen omdat er altijd een toilet in de buurt moet zijn. Soms kunnen ze hun hobby’s niet meer doen. Of slapen ze slecht omdat ze ’s nachts vaak moeten plassen. Dit heeft veel impact op hun dagelijks leven. In de ergste gevallen kunnen plasklachten leiden tot depressies. Het is belangrijk dat dit onder de aandacht wordt gebracht en dat mannen weten dat er ook behandelmogelijkheden zijn die géén invloed hebben op hun seksleven.”

Plasklachten bij mannen worden vaak veroorzaakt door een vergrote prostaat. ‘’De prostaat blijft groeien als je ouder wordt. Hierdoor kan de prostaat de urinebuis deels blokkeren, waardoor je last kunt krijgen van plasklachten. De klachten zijn vaak goed te behandelen. Medicatie is de eerste behandelmethode. In sommige gevallen biedt medicatie onvoldoende verlichting of krijgen mannen vervelende bijwerkingen. De minder ingrijpende UroLift-behandeling kan dan mogelijk uitkomst bieden’’, aldus Van Balen.

Bij de UroLift-behandeling worden kleine nietjes ingebracht. Die houden het prostaatweefstel opzij, waardoor de urinebuis minder geblokkeerd wordt. ZGT is één van de zeven ziekenhuizen in Nederland die de UroLift-behandeling aanbiedt. “We hopen met deze relatief nieuwe behandelmethode nog meer mannen met plasklachten te kunnen helpen. Met de UroLift-behandeling kunnen we een goed alternatief bieden voor mannen die hun seksuele functie willen behouden. De resultaten zijn veelbelovend’’, aldus Van Balen.

Het onderzoek is van 5 tot en met 8 september uitgevoerd door PanelWizard. Er namen ruim 1600 Nederlandse mannen van 50 jaar en ouder deel aan het onderzoek. De UroLift-behandeling heeft geen invloed op het seksleven. ‘’Het klopt dat sommige behandelmethoden, waaronder zwaardere operaties en medicatie, invloed kunnen hebben op het krijgen van erecties en zaadlozingen. Bij de UroLift-behandeling is dit niet het geval. De UroLift-behandeling is een kleine ingreep. Er hoeft niet in het prostaatweefsel gesneden te worden. En er hoeft ook geen weefsel verhit of verwijderd te worden. De bijwerkingen zijn mild en verdwijnen binnen twee tot vier weken.’’

!
Afbeelding
Judoclinics door Judo Almelo in IISPA 12 minuten geleden
Afbeelding
Column Marleen Vulic: Verwachtingen, verlangens 2 uur geleden
Afbeelding
‘Klupengel’ uitgereikt aan Obimex 4 uur geleden
Afbeelding
Henri Dijk verduurzaamt vliegtuigen 6 uur geleden
Afbeelding
Almelose vrijwilligers vallen in de prijzen 8 uur geleden
Afbeelding
‘Orange the World’ zeggen de soroptimisten in Almelo 23 uur geleden
Afbeelding
De Gold Stars zijn nog springlevend gisteren
Afbeelding
Almelo Events: help! 28 nov, 15:08