Prinses Irene opent het ziekenhuis. Foto: In de buurt
Prinses Irene opent het ziekenhuis. Foto: In de buurt (Foto: )

Over het Prinses Irene Ziekenhuis

www.indebuurt.nl/almelo

door Martijn de Lange

wat in 1960 modern was, was in 1985 gedateerd

Toen in Almelo: Hoe het Prinses Irene Ziekenhuis ontstond (en na 25 jaar alweer ophield). Het grote complex aan de Laan van Iserlohn kent iedereen tegenwoordig als Preston Palace. Maar van 1960 tot 1985 was dit het Prinses Irene Ziekenhuis. Misschien ken je dit ziekenhuis alleen uit de verhalen van je (groot)ouders. Of wellicht ben je er – als je boven de 35 jaar bent – zelf wel eens geweest voor een behandeling of op ziekenbezoek.

Almelo - Voor de Tweede Wereldoorlog waren er in Almelo drie ziekenhuizen, keurig verdeeld over de bestaande zuilen: algemeen, rooms-katholiek en protestants. We hadden het Algemeen Ziekenhuis, het Diaconessenziekenhuis en het RK Ziekenhuis Sint Elisabeth. Over de geschiedenis van het Algemeen Ziekenhuis van Almelo hebben we je al eerder verteld in ‘Toen in Almelo‘.

De drie ziekenhuizen hadden sinds 1937 een vorm van samenwerking. Dat gebeurde via het overlegorgaan ’De Almelose Ziekenhuiscommissie’. De samenwerking was bijzonder, want de verschillen in cultuur en religie tussen de drie ziekenhuizen waren groot.

Na de Tweede Wereldoorlog werd aan een fusie gedacht. Toenmalig burgemeester Jan Marie Ravesloot maakte zich daar hard voor. Ook waren er diverse medisch specialisten die er genoeg van hadden om op meerdere plekken in de stad een praktijk te hebben. Het duurde nog tot 1950 voordat het besluit werd genomen: het Algemeen Ziekenhuis en het Diaconessenziekenhuis gingen samen verder.

Opnieuw duurde het een aantal jaren voordat er een modern ziekenhuis met 387 bedden tot stand kwam. Op 13 september 1960 werd het Prinses Irene Ziekenhuis geopend door (hoe kan het ook anders) prinses Irene. Dokter P.G. Op de Coul was de eerste directeur-geneesheer.

In 1974 fuseerde het Prinses Irene Ziekenhuis met het RK Ziekenhuis Sint Elisabeth. Er ontstond een grote mate van samenwerking tussen deze twee ziekenhuizen. In 1985, 25 jaar jaar na de opening, was het Prinses Irene Ziekenhuis verouderd. Wat in 1960 nog modern was, werd in 1985 als gedateerd gezien. Het was alwéér tijd voor nieuwbouw, nu samen met het Sint Elisabeth.

In de nieuwe woonwijk Windmolenbroek werd in 1985 één groot modern ziekenhuis geopend. Dit kreeg de naam Streek Ziekenhuis Almelo, later Twenteborg. Tegenwoordig is dit ziekenhuis onderdeel van Ziekenhuisgroep Twente ( ZGT ), met ziekenhuizen in Hengelo en in Almelo.

Hoe liep het nou eigenlijk af met het gebouw van het Prinses Irene Ziekenhuis? Het complex werd in 1987 opgekocht door projectontwikkelaar Hennie van der Most. Hij veranderde het in 1990 tot een hotel en uitgaanscentrum, het huidige Preston Palace. Waar 25 jaar zieken werden verzorgd, kun je tegenwoordig heerlijk tot rust komen en veel plezier maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden