Het roer gaat om bij Bouwmensen Twente. Foto: Bouwmensen Twente
Het roer gaat om bij Bouwmensen Twente. Foto: Bouwmensen Twente (Foto: )

Andere koers Bouwmensen Twente

'alle leerling- bouwvakkers krijgen een werkgarantie'

van de redactie

Bouwmensen Twente in Almelo gaat samen met het ROC van Twente het onderwijs voor nieuwe leerling-bouwvakkers anders inrichten. Het betreft een pilot van een half jaar. Meest opvallende onderdeel van het experiment is dat de wekelijkse school(theorie)dag wordt ‘opgeknipt’ in twee ochtenden theorieles met aansluitend praktijklessen. De nieuwe schooldagen zijn bij het opleidingsbedrijf in Almelo.

Almelo - Na de zomervakantie begint een groep van meer dan dertig gediplomeerde vmbo’ers aan hun BBL-opleiding tot timmerman, metselaar of tegelzetter bij Bouwmensen Twente. In de afgelopen decennia gingen die leerling-bouwvakkers één dag naar school (ROC van Twente) voor theorielessen en vier dagen werken bij een aannemersbedrijf. In het schooljaar 2020/2021 verandert dat.
De nieuwe leerlingen gaan in hun eerste half jaar niet vier, maar drie dagen werken en volgen twee dagen onderwijs. Niet in een vestiging van het ROC van Twente, maar bij Bouwmensen Twente: ’s morgens theorielessen van een ROC-docent, ’s middags de praktijk van instructeurs in de instructiehal van Bouwmensen Twente. Voor de nieuwe scholing wordt een nieuw, ruim leslokaal ingericht, waar alle leerlingen tegelijk theorieles krijgen.

Het opleidingsbedrijf signaleert al jaren een toenemend aantal leerling-bouwvakkers dat een heel andere vooropleiding genoot en dus 'vakvreemd' begint. "Die laatste groep ontbeert zelfs basisvaardigheden als vakjargon, materiaalkennis en kennis van een bouwproces'', aldus Bouwmensen. "In ons nieuwe onderwijssysteem maakt de combi van theorie- en praktijklessen deze leerlingen in no time een stuk wijzer. Daarvan profiteren ze direct tijdens hun werkdagen op de bouwplaats en de rest van hun opleiding.''

De nieuwe lesmethode moet ook leerlingen helpen die moeite hebben om zelfstandig alle digitale lesstof door te nemen en te doorgronden. Door de theorie klassikaal te behandelen en alle nieuwe kennis gelijk toe te passen in de praktijk moet het leren eenvoudiger en aantrekkelijker worden.

Binnenkort zal het opleidingsbedrijf meer bekend maken over een nieuwe, spraakmakende introductieperiode. Bij Bouwmensen Twente hebben zich al meer dan 30 jongeren aangemeld die timmerman, metselaar of tegelzetter willen worden. Zij treden in dienst en krijgen van meet af aan een salaris conform de cao bouw.
De directie is blij met die aantallen, maar benadrukt dat er nog meer opleidingsplekken zijn en dat er nog altijd grote behoefte bestaat aan jonge vakmensen. Directeur R. Herman: "Er is sprake van grote woningnood en er moeten honderdduizenden woningen gebouwd worden. Bovendien krijgen alle leerling-bouwvakkers bij ons een werkgarantie voor de duur van de hele opleiding. Mocht een aannemersbedrijf waar ze werken geen werk meer voor ze hebben, zoeken we een nieuwe plek voor ze of hun opleiding wordt voortgezet bij ons in de instructiehal.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden