Egbert van Rhee helpt mensen vanuit de Baptistengemeente en via Avedan.
Egbert van Rhee helpt mensen vanuit de Baptistengemeente en via Avedan. (Foto: )

Avedan vreest hogere kosten door bezuinigingen

'Dankzij Jonge Moederwerk staan we
nu sterk'

door de redactie

Vrijwilliger bij Almelo voor elkaar

Egbert van Rhee, vrijwilliger via Almelo voor Elkaar, helpt graag mensen. "In de coronatijd viel een deel van mijn werk als predikant van De Bron weg. Ik wil mijn geloof niet alleen met woorden belijden, maar ook in de praktijk brengen. Inmiddels heb ik bij vier ouderen de tuin gedaan. Die mensen zijn natuurlijk blij dat hun tuintje op orde is, maar dat is alleen de buitenkant. Veel belangrijker is dat je er even voor ze bent, in een tijd waarin ze zo weinig mensen zien. Elk mens heeft sociaal contact nodig.''

Directeur Ilse Saris van welzijnsorganisatie Avedan vreest dat een bezuinigingsbesluit van de gemeente op de langere termijn tot hogere kosten gaat leiden.

Almelo - Door problemen tijdig te signaleren en bewoners te helpen op eigen benen te staan, voorkomt Avedan dat Almeloërs een beroep moeten doen op bijvoorbeeld (veel duurdere) hulpverlening of een uitkering, stelt Ilse Saris van Avedan. "Ons werk vertaalt zich niet direct in meetbare besparingen. Maar het gaat te ver om sociaal werk alleen als kostenpost te zien. Wij houden de stad sterk, bestrijden eenzaamheid, verbinden mensen. Als dat wegvalt, zullen de gevolgen ook financieel zichtbaar worden'', zegt directeur Ilse Saris van Avedan.

In de bezuinigingsplannen wordt met name het jongerenwerk flink geraakt. "Terwijl onze jongerenwerkers de jongeren kennen en hun taal spreken. Zij voorkomen dat hangjongeren overlast veroorzaken in een wijk of afglijden. Begeleiding van een jongere door het jongerenwerk kost gemiddeld zo’n 1.000 euro per jaar. Ter vergelijking: dat is evenveel als twee dagen in een justitiële inrichting. Ook Jeugdzorg of GGZ zijn vele malen duurder. Die geplande bezuiniging komt later als een boemerang terug'', aldus Saris.

Vrijwilliger Els Pril is onder anderen begeleidster van het programma In je Kracht (een cursus van het Taalpunt). Zij ziet heel concreet wat een welzijnsproject kan opleveren. "Van de vijf deelnemers is nu iedereen aan de slag: met een baan, een eigen bedrijf, in vrijwilligerswerk, een leerwerk traject en een opleiding. Iedereen wil graag van waarde zijn en meedoen, dat weet ik uit eigen ervaring. Maar die kans moet je mensen wél geven", aldus Pril.

Kischja Vlijt en Gerald van Gaalen kregen hulp van het Jonge Moederwerk: ''Toen ik net zwanger was, hoorde ik via de wijkcoach van het Jonge Moederwerk'', zegt Vlijt. "We hadden nog geen huis, we woonden in een piepklein studiootje in Enschede en bij mijn moeder. We vertrouwden niemand na een paar slechte ervaringen. Maar met Saskia van Jonge Moederwerk voelde het meteen vertrouwd, zij heeft ons echt op weg geholpen. Ze ging mee naar de woningbouwvereniging, maar we konden haar ook bellen als we bijvoorbeeld een brief niet begrepen. Met 20 weken bleek ons kindje ernstige hartafwijkingen te hebben en moesten we steeds naar het ziekenhuis in Utrecht. Ook toen was ze er steeds voor ons. Op 21 april is ons dochtertje met de keizersnee gehaald en twee dagen later is ze overleden. Ook nu kunnen we Saskia nog bellen, bijvoorbeeld als we het moeilijk hebben en even willen praten. Het was een zware tijd, maar met zijn tweetjes staan we nu sterk. Zonder Jonge Moederwerk was dat niet gelukt.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden