Voor de bouw van Heylen Warehousing worden de palen inmiddels geslagen
Voor de bouw van Heylen Warehousing worden de palen inmiddels geslagen (Foto: )

XL Businesspark Twente kijkt al naar uitbreiding

ALMELO – Met veel bombarie werd eind jaren ’90 van de vorige eeuw de ontwikkeling aangekondigd van het gezamenlijke Twentse bedrijventerrein voor ‘ruimtevreters’ bij Bornerbroek. De gemeenten Borne, Enschede, Hengelo en Almelo, op wiens grondgebied het bedrijvenpark ligt, gingen de exploitatie aan onder regie van de Provincie Overijssel als medeaandeelhouder.

Buiting Staalbouw en de Amerikaanse gigant Timberland waren de pioniers tot in 2008 de bankencrisis de ontwikkeling op een zeer laag pitje zette. Becijferd werd een exploitatieverlies dat opliep tot een slordige 21 miljoen euro. Echter anno 2020 wordt verwacht dat in 2030 het XL Businesspark vol zal zitten en het verlies daardoor beperkt kan worden tot 11,9 miljoen euro. Inmiddels biedt het bedrijvenpark zo’n 500 Twentse burgers vast werk en evenzoveel seizoensgebonden banen.

Het jaar 2019 gaf de ontwikkeling een ‘boost’. De Belgische investeerder Heylen wist in 2018 het Chinese V-Tech en distributiepartner Bleckmann binnen te slepen en bouwde eveneens voor Bolk Warehousing. Onlangs startte Heylen met de bouw van een ‘Warehouse’ van 5,3 ha zijnde de tweede fase terwijl er meer in de ‘pipeline’ zit. Ook olieproducent Eurol is recent gestart met de bouw van een nieuwe fabriek voor diverse smeermiddelen, dit na vertraging van enkele jaren. Van de totaal 125 ha uit te geven grond, is nu 88 ha vastgelegd in contracten. Daaronder inbegrepen het Europese centrale magazijn van Kees Smit Tuinmeubelen en de komst van de Hengelose hightech-vestiging van VDL ETG Technology & Development, het vroegere Siemens. Het bedrijvenpark langs de oevers van de “Natte Doorbraak” en het Twentekanaal raakt zo stilletjes aan vol. Voorzichtig kijkt regievoerder Provincie Overijssel dan ook naar uitbreiding van het XL Businesspark Twente. Mogelijk komt zelfs de ‘kanaalsprong’ weer in beeld. In ieder geval ligt er 4,6 miljoen euro klaar om de laad & loskade te verlengen, want ook de containerterminal CTT ziet de overslag flink toenemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden