Verkeerswethouder Arjen Maathuis is in zijn nopjes dat de gevaarlijke rotonde aan de Aalderinkssingel nu wordt aangepakt
Verkeerswethouder Arjen Maathuis is in zijn nopjes dat de gevaarlijke rotonde aan de Aalderinkssingel nu wordt aangepakt (Foto: )

Gevaarlijkste rotonde van Nederland gaat op de schop

ALMELO – Het was even schrikken in het Almelose stadhuis een jaartje geleden. De Aalderinkssingel met daarin de rotonde, werd door RTL uitgeroepen als gevaarlijkste binnenstedelijk verkeerstraject van Nederland. Dit naar bevindingen van statistieken van politie en verzekeraars over de jaargang 2018 met daarin liefst 43.188 wegtrajecten. Dertien ongelukken waarvan één met dodelijke afloop telde men in de Aalderinkssingel, met betrokken verkeersdeelnemers in alle leeftijdscategorieën. Op elke aftakking van de rotonde vonden die ongevallen plaats.

In het stadhuis was men verbaasd, want de stadsbestuurders hadden helemaal niet dat beeld over de Aalderinkssingel. De in verhouding lage verkeersintensiteit betekende echter ‘overall’ de slechte nationale notering. Almelo scoorde bovendien in de Overijsselse Top 5 van gevaarlijke trajecten maar liefst vier keer met de Aalderinkssingel dus op kop, de Ootmarsumsestraat op twee, de Zuiderstraat/Bornerbroeksestraat/Bornsestraat op drie en de Nieuwstraat op plek vijf qua verkeersongevallen. Werk aan de winkel en wel met spoed, aldus de reactie in het stadhuis. Zo ging o.a. de Nieuwstraat en Bornsestraat al op de schop omdat daar al een planning voor lag ook in verband met het vervangen van het riool.

Nu dan de aanpassing van de rotonde in de Aalderinkssingel op basis van het onderzoek en advies van de verkeersdeskundigen van Goudappel Coffeng. De fietspaden in de rotonde worden wat ruimer rond de rotonde gelegd en ook iets hoger waardoor fietsers voor de automobilisten eerder opvallen. Ook wordt het geheel van nieuw asfalt en extra opvallende markeringen voorzien om voorzichtigheid door verkeersdeelnemers ter plekke te bevorderen. Verkeerswethouder Arjen Maathuis is in zijn nopjes dat dit ‘knelpunt’ nu wordt aangepakt. ‘Het vergt naast voorbereiding en uitvoering enige hinder, maar zaterdag 11 juli is het een veilige rotonde die aan alle richtlijnen voldoet. In het najaar wordt bovendien het openbaar groen rondom nog aangelegd evenals de groene beplanting in het midden van de rotonde en dan is het helemaal af,’ aldus Maathuis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden